"Rekor tazeleyen gram altında yeni zirveler görülebilir"

"Rekor tazeleyen gram altında yeni zirveler görülebilir"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen:- "Gram altında 121,80-120,00 lira aralığı önemli bir destek konumunda bulunuyor. Gelişmelere bağlı olarak bu bölge üzerinde kalındığı sürece yukarı gitme isteği sürebilir. Rekor tazeleyen g

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, bu hafta daha çok siyasi gelişmelerin fiyatlanacağını belirterek, rekor tazeleyen gram altında yeni zirveler görülebileceğini belirtti.

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen, yazılı açıklamasında haftanın önemli gelişmelerini ve beklentileri değerlendirdi.

Siyasi gelişmelerin daha çok fiyatlanacağı yeni haftaya giriş yapıldığını aktaran Çekcen, şuan itibarıyla bu belirsizlikten en çok altının faydalandığını ifade etti.

Çekcen, gram altının yeni haftada 122,55 lira seviyesini de görerek rekorunu tazelediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu güçlü yükselişin iki sebebini ön plana çıkarabiliriz. Birincisi elbette iç piyasadaki siyasi gelişmelerden kaynaklanıyor. 22 Mayıs’ta Ak Parti olağanüstü kongre kararı gerçekleşecek. Para piyasaları açısından bununla alakalı cevap bekleyen iki soru ön plana çıkıyor. Birincisi Başbakan'ın kim olacağı, ikincisi ise ekonomi yönetiminin değişip değişmeyeceği… Siyasi cephedeki bu belirsizlik TL varlıklarını zayıflatıyor. TL, sarı metale karşıda değer kaybediyor. Diğer taraftan küresel ons altın tarafındaki sert yükselişte gram/TL’yi yukarı çeken ikinci bir etki olarak görülüyor. Ons altın 1.278-1.280 dolar aralığının üzerinde fiyatlanıyor. Gram altında 121,80-120,00 lira aralığı önemli bir destek konumunda bulunuyor. Gelişmelere bağlı olarak bu bölge üzerinde kalındığı sürece yukarı gitme isteği sürebilir. Yukarıda 122,55 direnci aşılırsa 123,00-123,60 noktaları görülebilir. Rekor tazeleyen gram altında yeni zirveler görülebilir."

Çekcen, doların iç piyasadaki siyasi gelişmelerden destek bulan ikinci ürün olduğunu dile getirerek, "Politik riskin artması TL varlıklarını zayıflatıyor. Ancak doları güçlü tutan sadece iç piyasadaki gelişmeler değil. ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarının son yaptığı açıklamalar piyasaları hareketlendirdi. Genel olarak bu tarafta, Fed'in bu yıl iki veya üç kez faiz artırımına gidebileceği yönünde ortak bir görüş hakim. Bu beklentinin gerçekleşme ihtimali arttıkça dolar küresel anlamda güç kazanmaya devam edebilir. Doları son günlerde güçlü tutan önemli ABD verilerinden de bahsetmekte fayda var." yorumunu yaptı.


- Dolar/TL kritik bir direnci test ediyor


Adnan Çekcen, dolar/TL tarafında kritik direnç noktası olan 2,9750 seviyesinin bir türlü aşılamadığına işaret ederek, "Daha önce test edilen ancak geçilemeyen bu seviye aşılırsa ve üzerinde uzun vadeli bir kapanış gerçekleşirse, dolarda yeni yükselişler görebiliriz. 2,9840-2,9900 ve 3,0000 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Teknik görünümde bu seviyelerin görülebilmesi için aşağıda kritik 2,9550-2,9500 seviyelerini takip etmekte fayda var. Güçlü duruşun korunabilmesi için bu bölgeler üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini belirtelim." ifadelerini kullandı.

Yurt dışında cuma günü ABD’den açıklanan perakende satışlar verisinin doların yeniden değer kazanmasında etkili olduğunu belirten Çekcen, "Tüketim kalemi ABD’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 70’ni oluşturduğu için hane halkanın harcamalarını görebildiğimiz perakende satışlar verisi büyük önem taşıyor. Nisan ayında perakende satışlar verisi bir önceki aya göre yüzde 1,3 artış göstererek 2015 yılının mart ayından beri en hızlı artışını gösterdi. ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğine güçlü başlangıç yapması Fed'in haziran ayında yapacağı toplantıda faiz artışına yönelik mesajlar vermesinde etkili olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Çekcen, yurt içi piyasaların gözünün 22 Mayısta yapılacak kritik kongre kararında olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Özellikle bu hafta siyasi cepheden gelebilecek her açıklama direkt piyasalarda fiyatlanacak. Yukarıda bahsedilen risklerin tekrar ön plana çıkması TL’yi dolar'a karşı zayıflatabilir. Dolar'da yeni zirve denemeleri görebiliriz. Dolayısıyla siyasi gelişmelerin daha yakından takip edileceği bir hafta bizi bekliyor. Piyasaların bir gözü de yurtdışında, Fed’in çarşamba günü yayınlayacağı nisan ayı toplantı tutanaklarında olacak. Fed son toplantısında piyasaları oldukça rahatlamıştı.

Ancak son zamanlarda Fed üyelerinin şahin tonda açıklamaları bu tutanakları daha önemli hale getirdi. Haziran ayı ihtimali az olsa da, Fed’in faiz politikasına dair alabileceğimiz sinyaller dalgalanma yaratabilir. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantı tutanakları, ABD çekirdek enflasyon ve belli başlı Fed üyelerinin konuşmaları piyasaları hareketlendirecek diğer kritik gelişmeler olarak görülüyor."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :