"Rayların kraliçesi" Saraybosnalı vatman

"Rayların kraliçesi" Saraybosnalı vatman

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tramvaylarda 20 yıldır vatman olarak çalışan Gogalic, lise yıllarında hayalini kurduğu işi yapmanın mutluluğunu yaşıyor- Gogalic:- "Liseye giderken tramvay kullanan kadınlara bakıp özenirdim. O koltukta oturmanın n

SARAYBOSNA (AA) - LEJLA BİOGRADLİJA - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tramvaylarda 20 yıldır vatman olarak çalışan Almedina Gogalic, lise yıllarında hayalini kurduğu işi yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

"Rayların kraliçesi" Gagolic, şehrin sembollerinden biri olan tramvaylarda vatman olarak çalışan 14 kadından biri.

Avrupa'daki ilk seferlerinin yapıldığı Saraybosna'da toplu taşımanın en temel taşlarından tramvaylar, her gün binlerce insan tarafından kullanılıyor.

Saraybosna'daki kamuya ait toplu taşımacılık şirketi GRAS'ta çalışan Gogalic, kar, kış, yağmur, çamur demeden haftanın 6 günü insanları diledikleri yere taşımanın sevincini yaşıyor.

Şehrin en uzun tramvay güzergahı olan İlidza-Başçarşı arasında çalışan Gogalic, Saraybosna'da vatman olarak çalışmanın şehir efsanelerindeki gibi "korkutucu" bir iş olmadığını söyledi.

Her meslekte olduğu gibi bu işte de avantaj ve dezavantajlar olduğunu dile getiren Gogalic, "20 yıldır vatman olarak çalışıyorum. Bu işi gerçekten sevdiğim için yapıyorum." dedi.

Son yıllarda kadın vatman sayısında artış gözlendiğini aktaran Gogalic, kadınların da bu mesleği tercih etmeye ve sevmeye başladığını anlattı.

Erkek vatmanların kendilerine karşı son derece sabırlı ve yardımsever olduğunu belirten Gogalic, eşinin de vatman olduğunu ve zorlandığında kendisine anlayışla yardımcı olduğunu ifade etti.

İki kızı olduğunu söyleyen Gogalic, "Ailem en başından beri bu mesleği yapmamda beni destekledi. Bu benim için son derece anlamlı, zira insan kendini hem zihinsel hem de fiziksel anlamda hafiflemiş hissediyor." dedi.

- Lise yıllarında kurduğu hayal gerçek oldu

Bir kadının vatman olarak çalışmasının zor olmadığını dile getiren Gogalic, bu tarz mesleklerin sorumluluklarının çok olduğunu ancak her şeyin ötesinde eğlenceli zamanlar yaşattığını belirtti.

Gogalic, vatman olmanın hayalini henüz lise yıllarında kurduğunu aktararak, "Liseye giderken tramvay kullanan kadınlara bakıp özenirdim. O koltukta oturmanın nasıl bir duygu olduğunu düşünür, bir gün tramvay sürmenin hayalini kurardım. Sonrasında bu hayalim gerçek oldu." diye konuştu.

Kadın vatmanların en zorlandığı noktalardan birinin raylarının yönünü elle değiştirmek olduğuna dikkati çeken Gogalic, uzun ve ağır bir metal çubuk ile yapılan bu işlemin kadın vatmanları zorladığını söyledi.

Saraybosna'da her gün 06.00'da başlayan tramvay seferleri 23.00'e kadar devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :