Randevulu söküm pancarda verim kaybını önlüyor

Randevulu söküm pancarda verim kaybını önlüyor

Kayseri Şeker Fabrikasının uyguladığı randevulu söküm sistemi, üreticinin tarlasından söktürdüğü ürünü kısa sürede fabrikaya teslim etmesini ve bu sayede verim kaybının önüne geçilmesini sağlıyor- Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan

KAYSERİ (AA) - Türkiye'nin önemli pancar üretim merkezlerinden Kayseri'de çiftçiler, bu yıl ilk kez uygulanan randevulu söküm sistemiyle hasada başladı.

Önceki yıllarda herhangi bir takvime bağlı olmadan yapılan söküm nedeniyle fabrikada ve alım yerlerinde günlerce sıra bekleyen çifçiler, randevulu söküm sistemiyle ürünlerini birkaç saatte teslim edebiliyor.

Randevulu söküm sisteminden önce yoğunluk nedeniyle günlerce işlenmeyi bekleyen pancardaki şeker kaybının da önüne geçiliyor.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sisteme geçebilmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve büyük bir bütçe ayırdıklarını söyledi.

Randevulu söküm sisteminin çiftçinin işini kolaylaştırıcak bir model olduğunu belirten Akay, "Şu an randevulu söküm yapan çiftçimiz ton başına 25 lira prim alıyor. Randevulu sistemi uygulamamızdaki asıl sebep, verimi artırabilmek. Yani, tarladan sökülen pancarın sıcakta bekletilmesi pek mümkün değil. Eğer beklerse içindeki şeker oranı düşüyor. Bu, herkes için zarar." diye konuştu.

Pancarın tarladan sökülmesinin ardından en kısa sürede işlenmesi gerektiğini vurgulayan Akay, şöyle devam etti:

"Biz, pancardan en yüksek verimi alabilmek için tarlada söküm yapıldıktan sonra kısa bir sürede fabrikaya getirip işliyoruz. Burada artı bir değer oluşuyor. Bu değerin fabrikada kalması yönünde bir isteğimiz yok. Bu artı değeri çiftçimizin cebine koymak istiyoruz. Ton başına verdiğimiz 25 liralık primin kaynağı da bu uygulamadır. Biz, yok olan bir ekonomik değeri paraya dönüştüreceğiz, üretime dönüştüreceğiz. Dolayısıyla bu paranın çifçimize ulaşmasını sağlayacağız. Bu, hem çiftçimize hem fabrikamıza hem de milli ekonomiye fayda."

Akay, yeni sisteminin çifçilerin yanı sıra nakliyecilerin de işine yaradığını belirterek, "Nakliyecilerimiz getirdiği ürünü birkaç saat içinde fabrikaya bırakıp gidebiliyor. Eskiden burada günlerce beklenirdi. Burada yoğun kuyruklar olurdu. Bu kamyon kuyrukları zaman zaman şehir trafiğini de aksatacak aşamalara gelirdi. Burada yoğunluktan kaynaklanan gerginlikler meydana geliyordu. Şimdi bütün bunların önüne geçilmiş oldu." ifadelerini kullandı.

Fabrikanın işleyişiyle ilgili de bilgi veren Akay, şunları kaydetti:

"Bu yıl Kayseri Şeker Fabrikasında 2 milyon 850 bin ton net pancar işleyeceğiz. Bunun sonucunda 400 bin ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. 570 bin tona yakın küspe elde edeceğiz. Yaklaşık 30 bin ton civarında da kuru küspe üretmeyi hedefliyoruz. 114 bin ton da melas üretimi gerçekleşecek. Bu yıl fabrikalarımız fazla pancar üretimi nedeniyle yaklaşık 110 gün çalışma imkanı bulacak. Biz bundan önce en fazla 100 günle geçen yıl çalışmıştık. Bu tabii ki bizim arzu ettiğimiz bir durum. Türkiye'de fabrikalar ortalama 120 gün çalışıyor. Bu kampanya sürecinde Kayseri ve Boğazlıyan'daki fabrikamıza bin 200 civarında geçici işçi alıyoruz. Kendi personelimizle birlikte kampanya sürecinde yaklaşık 3 bin kişiyle çalışıyoruz. Kayseri Şeker Fabrikası bu üretimle yaklaşık 1,5 milyar liralık bir ciroyu hedefliyor."

Yaklaşık 40 yıldır pancar ekimi yapan Fatih Özdemir de randevulu sökümün işlerini kolaylaştırdığını söyleyerek, "Eskidan bu fabrikanın önünde 3-4 gün sıra bekliyorduk. Şimdi en geç 4 saatte ürünü bırakıp gidiyoruz. Günde 3-4 sefer yapabiliyoruz. Çok rahatladık. Az zamanda çok sefer yapıyoruz. Bizim için çok iyi oldu." dedi.

Çiftçi Ahmet Doğan da yeni sistemin eskiyle karşılaştırılamayacak kadar avantaj sağladığını ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :