Ramazanda itikaf dönemi

Ramazanda itikaf dönemi

Ramazan ayının son 10 gününü ibadetle geçirmek isteyenler, camilerde itikafa girdi- İtikafa girenler, Kur'an-ı Kerim okuyup, tesbihatta bulunuyor

ANKARA (AA) - Hazreti Muhammed'in sünnetlerinden "itikaf"ı yerine getirmek için ramazan ayının son 10 gününde çok sayıda kişi, ibadet için camilere kapandı.

İtikafa (Ramazanın son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etme) girenler, Kur'an-ı Kerim okuyup, tesbihatta bulunuyor.

Dünyayla ilişkilerini kesen vatandaşlardan bazıları cep telefonlarını da kapalı tutuyor. Vatandaşlar, zaruri ihtiyaçları dışında camiden çıkmıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde itikaf için 7 bin 457 cami belirlendi.

Bu kapsamda, Şanlıurfa'da 554, Van'da 317, İstanbul'da 305, Konya'da 177 ve Ankara'da 94 cami itikaf için hazırlandı.

- Kırklareli'de 3 kişi itikafa girdi

Kırklareli'nde 3 kişi, Karacaibrahimbey Camisi'nde itikafa girdi.

Cami imamı Özcan Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camilerinde 3 kişinin itikafa girdiğini söyledi.

Vatandaşların ramazan ayının son gününe kadar vakitlerini gece gündüz ibadetle geçireceklerini belirten Peker, itikafa girenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde cami içerisinde yer hazırlandığını kaydetti.

İtikafa girenlerin bütün vakitlerini ibadetle geçirdiğini ifade eden Peker, "İtikaf dinimizde sünnet bir ibadettir. Peygamber Efendimiz ramazan ayının son 10 gününde itikaf yaparmış. Cemaatimizden de 3 kişi camimizde itikafa girdi. Bütün vakitlerini ibadet ederek geçiriyorlar. Namazların dışında Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar okuyorlar." diye konuştu.

İtikafa giren Muharrem Suyaran, yaklaşık 10 yıldır itikaf sünnetini yerine getirdiğini söyledi.

Camide vaktini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak geçirdiğini aktaran Suyaran, "Yaklaşık 10 yıldır ramazan ayının son 10 günü itikafa giriyorum. İtikaf, Peygamber Efendimizin sünnetlerinden biridir. Kuvvetli bir sünnettir. Allah Resulü ramazanın son 10 günü itikafa girermiş. Biz de onun sünnetini yerine getirmek için canla başla burada kalıyoruz." dedi.

Hüseyin Yazıcı da 5 yıldır itikafa girdiğini belirterek, Hz. Muhammed'in sünnetini yerine getirdiği için mutlu olduğunu kaydetti.

- Konya

Mevlana şehri Konya'da itikafa girecekler için İl Müftülüğü, kent genelinde 177 camiyi tahsis etti.

Mevlana Müzesi çevresindeki camiler ile Selçuklu ve Osmanlı dönemi mescitleri, itikaf için sıklıkla tercih edilenlerin başında geliyor.

- Aksaray

Aksaray'da, Ulu Cami'de 30 ve Somuncu Baba Camisi'nde 2 kişi olmak üzere 32 kişi itikafa girdi.

İtikafa giren Musa Erdoğan (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed'in itikaf sünnetini hiç terk etmediğini belirtti. Erdoğan, "Dolayısıyla biz de Peygamber Efendimizin bu sünnetini ihya etmek için itikafa girdik. Peygamber Efendimiz bir hadisinde 'Kim benim unutulmuş bir sünnetimi yerine getirirse, beni sevmiş olur. Beni seven kimse de cennette benimle birlikte olur.' diye buyurdu. Biz de Peygamber Efendimizin bu müjdesine nail olmak için itikafı gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Tokat'ta Ulu Cami'de 4, Kabe-i Mescid Camisi'nde 2, Dokuztaşlar Camisi'nde 1 ve Bedentenlioğlu Camisi'nde 1 kişi itikafa girdi.

Van'ın merkez İpekyolu ilçesindeki 9 camide 52, Tuşba'daki 3 camide 3, Edremit ilçesindeki 5 camide 20, Muş'taki Çağlayan Camisi'nde 4, Bitlis'in Hizan ilçesinde ise 2 kişi itikafa girdi.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde ise 6 cami itikaf için belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :