Ramazan'da Gıdalarda Hile Uyarısı

Ramazan'da Gıdalarda Hile Uyarısı

Ramazan'da Gıdalarda Hile Uyarısı...

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası vatandaşları gıdalarda hilelere karşı uyardı. İşte yapılan açıklama:

Ramazan ayında yardımlaşma ve ikram her zamankinden daha fazla olmaktadır. Ramazan ayı toplumda sosyal dayanışmanın en üst seviyeye çıktığı, yardımlaşma ve misafir ağırlama gibi geleneklerin yoğun şekilde yaşandığı bir dönemdir. Piyasadaki en büyük hareketlilik Ramazan ayından 1 hafta önce yaşanmakta ve Ramazan ayı boyunca da devam etmektedir. Bu hareketlilikte, fabrikaların, catering firmalarının, bakkalların ve marketlerin daha çok ürün almasının da büyük payı vardır. Her Ramazan’da hazırlanan yüzbinlerce gıda kumanyası paketlerinde yağdan şekere, pirinçden makarnaya çeşit çeşit gıdalar yeralmaktadır.Ramazanda pide,güllaç, hurma ve kahvaltılık gıdaların satışı artmaktadır.

Tüketicilere Ramazan ayında yapacakları gıda alışverişleri için bazı uyarılarda bulunmak gereklidir.Oruç tutan tüketiciler açlık hissiyle gereğinden fazla alışveriş yapabilmekte, Mübarek ayda tasarruf edilerek israftan kaçınılması gerekirken tüketim gereksiz yere artmaktadır. Yani ramazan ayıolması gerektiğinin aksine adeta israf ayı olmaktadır. Bu fazla tüketimi fırsat bilen gıda üreticileri ve satıcıları, Ramazan ayını vurgun dönemi olarak görmekte, maliyetlerde artış olmamasına rağmen gıda fiyatlarına fahiş zamlar yapmak suretiyle haksız kazanç sağlamaya yönelmektedir. Ramazan ayı dolayısıyla gıda fiyatlarında artış meydana geldiği için piyasaya sürülen "merdiven altı"gıda üretiminde de artış görülmektedir.''Merdiven altı'' gıda üreticileri, tüketiciler için önemli tehlikedir ve bu durum tüketicileri tedirgin etmektedir.Ramazan öncesi tüketimin düşük oluşu nedeniyle, toptancıların ve süpermarketlerin elinde kalan bayatlamış veya son kullanma tarihi geçmiş gıdalar, ramazan kolisi içine yerleştirilerek piyasaya sürülmektedir. Bu kolilerin verildiği yoksul insanlar da içinden çıkan küflü ve bayat gıdalar için kimseye bir şey diyememektedir. Tüketicilerin ve ramazan kolisi dağıtacak hayırseverlerin, alışveriş yaparken ürünlerin markaları ve son tüketim tarihi gibi özelliklere dikkat etmeleri ve güvendikleri yerlerden bu ürünleri temin etmeleri, hem maddi açıdan hem de sağlık açısından önem arz etmektedir.

Bu mübarek ayda sahtekarlık ve vicdansızlık artarak halk sağlığı hiçe sayılmaktadır. Tüketicilerin fiyatı yükseltilmiş, sağlıksız, son tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satıldığını fark ettikleri alışveriş yerlerini ilgili kurumlara şikayet etmeleri önemli bir vatandaşlık görevidir. Ramazan fırsatçılarının sosyal medyada teşhir etmesi de etkili bir yöntemdir. Ayrıca, yetkili kamu kurumlarımız da denetimlerini daha sıklaştırmalı, vatandaşın sağlığını hiçe sayanlara ve fiyatları gereğinden fazla yükseltenlere gerekli yaptırımları uygulamalıdır.

Gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketiciler "Alo 174 Gıda Hattı"nı arayarak ihbarda bulunmalıdır.

Tüketicilerin yedikleri içtikleri gıdalardan emin olmaları içinRamazan ayıyla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerine büyük görev düşmektedir. Faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırmaları gerekmektedir. Denetimleri en çok tüketilen ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, şekerli mamuller ile gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde yoğunlaştırılmalıdır. Denetimlerde Gıda Kontrol görevlileri işyerlerinin kayıt ve onay belgeleri, asgari teknik ve hijyen şartları, resmi evrakları, ürünlerin son kullanım tarihleri, gıda maddelerinin muhafaza durumları, etiket bilgileri ve satış koşullarını kontrol etmelidirler.

Denetimlerde özellikle toplu tüketim yerleri, Ramazan çadırları, toplu iftarların yapıldığı yerler ve bu yerlere yemek sağlayan şirketler, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme, ekmek ve pide üretimi yapan yerlerin denetimlerine ağırlık verilmesi önem taşımaktadır.Ramazan paketlerinin halk sağlığının korunması açısından ürünlerin son tüketim tarihleri ve etiket bilgileri bakımından kontrol edilmesi, gerektiğinde bu ürünlerden numune alınarak Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olup olmadığına bakılması da oldukça önemlidir..

Ramazan'da Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.
Uzun süre dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açmak gereklidir.Ramazan ayında artan tatlı ihtiyacı, kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmelidir. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yenilmelidir.İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmekde fayda vardır.Mutlaka sahura kalkılmalıdır. Bu şekilde hem aç kalınan süre azalır hem de metabolizma daha az yavaşlamaktadır. Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterilmelidir. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir.Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu iftar yemeğine başlamadan aç karnına içilen sigaranın zararları daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içilmemelidir.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

KONYA ŞUBE BAŞKANI

M.HULUSİ ADA