Rabia katliamının 6. yılı

Rabia katliamının 6. yılı

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay:- "Rabia katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş suça bu kadar sesiz kalan dünya utanmalıdır"- "Bu katliamı yapan Sisi uluslararası toplumda hiçbir şey olmamış gibi, meşr

İSTANBUL (AA) - AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Mısır'ın İslam dünyasının çok önemli bir ülkesi olduğunu belirterek, "Rabia katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş suça bu kadar sesiz kalan dünya utanmalıdır. Katliamlar unutulmaması gereken, insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı susarsak biz de o suçun bir parçası oluruz." dedi.

Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan ve yargılandığı davanın duruşması sırasında mahkeme salonunda hayatını kaybeden Muhammed Mursi'yi anma ve Rabia katliamının 6. yılı dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezinde etkinlik düzenlendi.

Rabia katliamında hayatını kaybedenlerinin fotoğraflarının taşındığı ve isimlerinin okunduğu etkinlikte Muhammed Mursi'nin hayatı anlatıldı, şiirler okundu.

Etkinliğe katılan Yasin Aktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında, Mısır tarihinde özgür ve demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı bir darbe teşebbüsü yapıldığını hatırlattı.

Aktay, şunları kaydetti:

"Haziran ayında Muhammed Mursi'ye karşı uyarı şeklinde ortaya çıkan hareketler aslında birileri tarafından kışkırtılan ve bir darbe için zemin olarak hazırlanan söylemlerdi. Ortada henüz uyarılmayı gerektiren bir durum yok. Mursi'nin seçilmesi daha 11 ay olmamıştı. Mursi, hem de özgür ve dürüst seçimlerle iki turlu seçimin ikinci turunda yüzde 51,7 oy alarak, iktidara gelmişti. İcraat yapabilecek ne bir parlamentosu kalmıştı, parlamentosu feshedilmişti. Eli kolu bağlanmış bir Muhammed Mursi'yi adeta diktatör olmakla suçlanan söylem oluştu."

Mursi'nin, Savunma Bakanı olarak atadığı Sisi'nin, Mısır'daki yaşanan olaylardan fırsat kollayarak işi darbeye sürüklediğine dikkati çeken Aktay, "Mısır'da bu olaylar yaşanırken Türkiye'de de eş zamanlı olarak Gezi olayları vardı. Gezi hadisesi ile bu olayın ne kadar paralel yürüyor olduğunu çok yakından izleme imkanımız olabilir. Ben her iki hareketin dilindeki o orduya ve darbeye karşı davetkar üslubu, paralelliği çok yakından müşahede etme fırsatı bulmuştum." diye konuştu.

Rabia katliamına değinen Aktay, şunları söyledi:

"Rabia Meydanı'nda toplanan insanlar 48 gün boyunca oradan, ramazan ayı sıcağında ayrılmadılar. Defalarca onları dağıtma girişiminde bulunuldu. 14 Ağustos tarihinde Mısır tarihinin şahit olduğu en acımasız, vahşi, gaddar, insanlık dışı müdahalesiyle 3 bine yakın insanın yaylım ateşiyle öldüğü bir durum yaşandı. Barışçıl bir gösteriyi yapmakta olan insanlara ateş açılması suretiyle 3 bine yakın insanın katledildiği bir olay yaşanmıştır. Bugün o olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, yaşanan o olaylardan dolayı kimse yargılanmadı.3 bin insan nasıl öldü, bunların sorumlusu var mıydı? Bu katliamı yapan Sisi uluslararası toplumda hiçbir şey olmamış gibi, meşru, normal bir ülkenin lideri gibi karşılanmaya devam etti. Darbenin neticesinde orta çıkan Mısır, tam bir açık hava hapishanesi oldu."

Mısır'ın İslam dünyasının çok önemli bir ülkesi olduğunu belirten Aktay, "Rabia katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş suça bu kadar sesiz kalan dünya utanmalıdır. Katliamlar unutulmaması gereken, insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı susarsak biz de o suçun bir parçası oluruz." ifadelerini kullandı.

Mısırlı Gençlik Girişimi Başkanı Ammar Fayed de "Rabia katliamının 6. yılında anma töreni yapıyoruz. Özellikle Mursi'nin vefatından sonra yaptığımız ilk tören. Bunun için çok önemli. Rabia katliamından sonra İstanbul'a geldik. İstanbul'da çok Mısırlı olduğu için İstanbul'da bu töreni yapmak istedik. Ülkelerimizden çıkmak zorunda kaldık, biz nerede olursak olalım bu etkinleri yapacağız. Rabia katliamını hiç unutmayacağız." şeklinde konuştu.

Rabia katliamının 6. yılı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :