Putin, Gürcistan'ın Abhazya bölgesini ziyaret etti

Putin, Gürcistan'ın Abhazya bölgesini ziyaret etti

Rusya Devlet Başkanı Putin:- "Rusya, Abhazya’nın bağımsızlığının ve güvenliğinin garantörü olmaya devam edecektir"- "Rusya ve Abhazya, güvenlik ve turizm gibi konularda iş birliğini arttıracak"

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Rusya arasında özel bir bağ bulunduğunu savunarak, "Rusya, Abhazya'nın bağımsızlığının ve güvenliğinin garantörü olmaya devam edecektir." dedi.

Putin, Abhazya'ya yaptığı ziyarette, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya ve Abhazya'nın, güvenlik ve turizm gibi konularda iş birliğini de arttıracağını kaydeden Putin, "Rusya, Abhazya veya diğer ülkelerin vatandaşları, buraya geldiklerinde kendilerinin güvenli ellerde olduklarını hissetmelidirler." diye konuştu.

Putin, Rusya ile Gürcistan'ın Abhazya bölgesi arasında özel bir bağ bulunduğunu savunarak "Rusya, Abhazya'nın bağımsızlığının ve güvenliğinin garantörü olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

- Güney Osetya sorunu

Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasında 1992-1993 yıllarında yaşanan savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Abhazya ve Güney Osetya'nın 2008'de tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Gürcistan'ın bu bölgelere asker göndermesi üzerine Rusya saldırıya geçerek Gürcü ordusunu bu bölgelerden çıkarmıştı. Rusya ile Gürcistan arasında 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.

Savaşın sona ermesine karşın Rusya'nın söz konusu bölgelerde binlerce askeri bulunuyor. Tiflis yönetimi, işgalin sonlandırılması çağrılarını yineliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :