Psikolog ve sosyal çalışmacılar "Narkolog" olarak atanmak istiyor

Psikolog ve sosyal çalışmacılar "Narkolog" olarak atanmak istiyor

Psikolog ve sosyal çalışmacılar, "Narkolog Projesi"nin bir an önce ülke genelinde hayata geçirilerek atamalarının yapılması istemiyle TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurdu

TBMM (AA) - ALP ÖZDEN - Psikolog ve sosyal çalışmacılar, Emniyet Genel Müdürlüğünün "Narkolog Projesi"nin bir an önce ülke genelinde hayata geçirilerek atamalarının yapılması istemiyle TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuruda bulunuyor.

Dilekçelerde, Türkiye'de madde kullanım oranının korkutucu bir hızla arttığı, madde kullanmaya başlama yaşının da hızla düştüğü ifade edildi.

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunun eylem planı çerçevesinde harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğünün, uyuşturucu ile mücadelede yeni bir projeyi hayata geçirerek "Narkolog" adıyla görevlendirilecek sosyal çalışmacı ve psikologlar ile madde bağımlılığı sorununu temelinden çözmeyi hedeflediği anımsatılan dilekçelerde, projenin bir an önce ülke genelinde hayata geçirilmesinin, sosyal çalışmacıların ve psikologların görevlerine başlamasının hayati önem taşıdığı ifade edildi.

Dilekçelerde, özellikle bağımlılığın sosyal yönleri, bağımlılıkta sosyal çevre ve akran baskısı, yeniden bağımlılığa dönüş noktasında mikro ve makro düzeyde sosyal hizmet müdahalesinin gerçekleştirilmesi hususunda sosyal çalışmacıların önemli rol oynayacakları belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Madde kullanımını önlemekte, erken teşhiste ve tedavisinde psikolojik desteğin önemi fark edilecektir. Madde kullanımını bırakma sürecinde birçok kişinin maddeye tekrar dönmesi sık rastlanılan bir durumdur. Tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Kişinin kendisini tanıması, anlaması ve kendini değerlendirme yetisini kazanmasını, uyuşturucu madde kullanmaya başlama nedenlerinin araştırılmasını ve bununla ilgili etkenlerin ortadan kaldırılmaya çalışılmasını, söz konusu uyuşturucu maddelerin kendisinde yarattığı etkileri tanımasını, tekrar kullanmaya başlamasının engellenmesi için gerekli bilgileri ve yetileri kazanmasını, altta yatan veya eşlik eden ruhsal sorunların tedavisini, dış dünyaya karşı kendisini hazırlamasını sağlamak amacıyla terapiler, psikolojik destek bağımlılık tedavisinde çok önemli bir yer tutmaktadır."

Eğitim dönemlerinde bağımlılık ile ilgili teorik bilgileri almış ve staj dönemlerinde, çeşitli psikiyatri kliniklerinde birçok alkol ve madde bağımlısı hastalarla karşılaşmış psikologların 'Narkolog' projesinde görev almalarının önemine değinilen dilekçelerde, şu ifadeler kullanıldı:

"Lisans eğitimi boyunca madde bağımlılığı ile mücadele konusunda dersler almış, projeler üretmiş, stajlar yapmış, sivil toplum kuruluşlarında görev almış alanda donanımlı, sorunu bilen ve çözüm yolları üretecek nitelikte 17 bin ataması yapılmayan sosyal çalışmacı göreve hazır beklemektedir.

Aydınlık bir gelecek için bağımlılığı hayatımızdan çıkarmak gerekir. Bu ise ancak hazırladığı sosyal inceleme raporları ile insanların yaşamlarında önemli değişimler yaratabilecek koruyucu, önleyici tedbirler, eğitimler, terapiler ve tüm bunların en iyi uygulayıcıları olan sosyal çalışmacıların istihdam edilmesiyle mümkündür. Bu anlamda proje kapsamında istihdam edilecek 500 sosyal çalışmacı ve 500 psikoloğun bir an önce görevlerine kavuşmasını temenni ediyoruz.

Madde bağımlılığının tamamen ortadan kaldırılması, madde bağımlılığının tıbbi olduğu kadar sosyal müdahaleyi de gerektirmesi, madde bağımlılığının tedavi sürecinde başarı oranlarının artırılması, tedavi sürecinde ve tedavi sonrasında kişiye ve ailesine her türlü psiko-sosyal desteğin sağlanması amacıyla Narkolog projesi kapmasında istihdam edilmesi planlanan 500 sosyal çalışmacı ve 500 psikolog alımının daha fazla geciktirilmeden gerçekleştirilmesi ve sonraki süreçlerde bu sayının artan oranlarda devam ettirilmesinin gerekliliği açıktır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :