Protez merkezi Suriyelilere umut oluyor

Protez merkezi Suriyelilere umut oluyor

İç savaşta savaş uçakları tarafından atılan bombalar sonucu el ve bacaklarını kaybeden Suriyeliler, Hatay'daki Ortez-Protez Merkezi ile hayata yeniden adım atıyorlar- Merkezin sorumlusu Masri:- "Tespit edilen uzuv kaybı yaşayan Suriyeliler, evlerinden alı

HATAY (AA) - CEM GENCO - Ülkelerindeki iç savaşta savaş uçakları tarafından atılan bombalar sonucu el ve bacaklarını kaybeden Suriyelilere, Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi (ECHO) ile Relief International iş birliğiyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde açılan Ortez-Protez Merkezi umut oluyor.

Reyhanlı'da 2013'te faaliyete geçen ve 5 bin 300 savaş mağduruna el ve bacak protezi takılan merkez, son teknoloji ürünlerle ücretsiz hizmet veriyor.

Hidrolik, hava basıncı ve elektrikle çalışan son teknoloji protezler Suriyeli savaş mağdurlarının az da olsa yüzünü güldürüyor.

Merkezin sorumlusu Raed el Masri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın engelli bıraktığı Suriyelilerin yanında olduklarını söyledi.

İç savaşın çok sayıda insanın engelli olmasına yol açtığını belirten Masri, "Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi ile Relief International destekleriyle Reyhanlı'da üretim, takım ve rehabilitasyon işlemleri gerçekleştiriyoruz. Tespit edilen uzuv kaybı yaşayan Suriyeliler, evlerinden alınarak merkeze getiriliyor ve tüm işlemleri ücretsiz karşılanıyor.'' diye konuştu.

- "Son teknoloji el ve bacak protezleri üretiyoruz"

Aralarında Türk ve Suriyeli 20 kişinin merkezde görev aldığını belirten Masri, şöyle konuştu:

''Burada son teknoloji el ve bacak protezleri üretiyoruz. Hastaların ölçüleri alındıktan sonra üretim aşamasına geçiyoruz. Şimdiye kadar bini çocuk olmak üzere 5 bin 300 Suriyeliye el ve bacak protezi takıldı. Çocukların büyümelerini de takip ederek vücut ölçülerine göre ilerleyen dönemlerde yeniden protez takımı gerçekleştiriyoruz. Burada Suriyeli kardeşlerimizin yaralarını sarmaya devam edeceğiz.''

ECHO Türkiye Başkanı Jane Lewis de Türkiye'nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Binlerce mültecinin çatışma kaynaklı fiziksel ve ruhsal travmalarla mücadele ettiğini dile getiren Lewis, "Dünya Sağlık Örgütüne göre, çatışma bölgesinde kalan her 5 kişiden 1’i orta veya ileri düzeyde fiziksel engeller ile hayatını sürdürmek zorunda kalıyor. Bu rakamlar, ihtiyaç sahibi çok sayıda mülteci olduğu anlamına geliyor. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Reyhanlı’daki merkez, nitelikli fiziksel rehabilitasyon hizmetleri ile engelli mültecilerin hayat kalitelerini artırmayı hedefliyor.'' ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :