Prof. Dr. Toker, Pakistanlılara 15 Temmuz'u anlattı

Prof. Dr. Toker, Pakistanlılara 15 Temmuz'u anlattı

Yunus Emre Enstitüsü Lahor Türk Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Toker:- "O gece Allah bizlerin kalbinden korkuyu almıştı"

İSLAMABAD (AA) – Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Lahor Türk Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Toker, katıldığı bir televizyon programında Pakistan halkına 15 Temmuz FETÖ darbe girişimini anlattı.

Prof. Dr. Toker, Pakistan'da en fazla reyting alan televizyon programları arasında yer alan ve önde gelen siyasetçi, devlet adamı, gazeteci ve yazarların konuk edildiği "Kaybolmuş Anılar" programında, yazar Ataul Hak Kasmi’nin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine değinen Prof. Dr. Toker, Yunus Emre Lahor Türk Kültür Mekezi tarafından 26-28 Ağustos 2017'de Lahor'da düzenlenen "Pakistan ve Türkiye'nin Dostluk ve Kardeşlik Yolculuğu" adlı sergide yer alan tarihi fotoğrafların bu kardeşlik ve dostluğun temellerine ışık tuttuğunu belirtti.

Prof. Dr. Toker, gördüğü ilgi üzerine serginin Eyvan-i İkbal binasında halen devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetleri ve Pakistan ile Türkiye ilişkilerine yapacağı katkılara da değinen Prof. Dr. Toker, "Mensubu olmakla gurur duyduğum İstanbul Üniversitesi'nden sonra Türk dili ve kültürünü dünyada tanıtan ve kamu diplomasisi alanında büyük açılımlar yakalayan Yunus Emre Enstitüsü gibi bir kuruluşun bünyesinde müdür olarak hizmet vermek benim için bir onurdur." diye konuştu.

- "O gece Allah bizlerin kalbinden korkuyu almıştı"

Programın sunucusu Kasmi'nin 15 Temmuz 2016'da olanları Pakistan kamuoyunun merak ettiğini belirtmesi üzerine Prof. Dr. Toker, FETÖ darbe girişimi ile ilgili bilgiler verdi.

Prof. Dr. Toker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine 15 Temmuz gecesi Pakistan asıllı eşi ile dışarı çıktığını, İstanbul’da bulunan Ümraniye çarşısına ulaştıklarında yoğun bir kalabalığın, sivillerin katledildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne doğru korkusuzca ilerlediğini ifade etti.

"O gece Allah bizlerin kalbinden korkuyu almıştı" diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Toker, FETÖ mensubu askerlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast düzenlemek için oteline saldırdıklarını ve yine FETÖ mensuplarının “acımasızca” tanklar, F- 16'lar ve otomatik tüfeklerle silahsız sivilleri katlettiğini anlattı.

Bunun üzerine programın sunucusu, Türk halkının emsalsiz kahramanlığını takdir ettiklerini ve saygı duyduklarını vurguladı.

- Pakistan'da İmtiyaz Nişanı'na layık görülmüştü

Prof. Dr. Toker, nisan ayında Pakistan "Sitara-i İmtiaz" (İmtiyaz Yıldızı) Nişanı'na layık görülmüştü.

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törende, Urdu dili ve edebiyatının tanıtılması için yaptığı hizmetlerden ve Pakistan ile Türkiye kültürel iş birliğine olan katkıları nedeniyle Toker'e bu nişanı tevdi etmişti.

Urdu dili ve edebiyatı çalışmaları ile dikkati çeken Prof. Dr. Toker'in bu alanda çeşitli eserleri ve akademik makaleleri bulunuyor.

Ayrıca, Pakistan Cumhurbaşkanı Hüseyin, Prof. Dr.Toker'e "Urdu dili ve edebiyatının gelişmesi için yaptığı dikkate değer çalışmalardan" dolayı takdir mektubu göndermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :