Polonya'dan AB'nin sığınmacı kotasına tepki

Polonya'dan AB'nin sığınmacı kotasına tepki

İçişleri Bakanı Blaszczak:- "Mülteci dağıtım kotasının kabul edilmesi, Avrupa Komisyonunun bu konuda ihlal soruşturması başlatmasından daha kötü neticelere sebep olur"- "Batı Avrupa ülkelerindeki problemler sömürge geçmişlerine dayanıyor. Bu ülkeler zaman

VARŞOVA (AA) - Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Blaszczak, sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında dağıtılmasını öngören kota mekanizmasında yer almayan ülkeler hakkında soruşturma başlatılacağı açıklamasına tepki gösterdi.

Blaszczak, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, sığınmacıların AB üye ülkeleri arasında dağıtılmasını içeren kota sisteminin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Mülteci dağıtım kotasının kabul edilmesi, Avrupa Komisyonunun bu konuda ihlal soruşturması başlatmasından daha kötü neticelere sebep olur. Polonya ve vatandaşlarının güvenliği söz konusu. Önceki hükümet koalisyonu bunu riske attı." dedi.

İçişleri Bakanı Blaszczak, sığınmacı kotasının durumu daha da kötüleştirdiğini ve insan kaçakçılarını bu konuda teşvik ettiğini savunarak, "Batı Avrupa ülkelerindeki problemler sömürge geçmişlerine dayanıyor. Bu ülkeler zamanında Afrika ve Asya'daki sömürgelerinden yararlandılar, şimdi de kendilerine sunulan faturayı Polonya'ya ödetmeye çalışıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Blaszczak ayrıca ülkede yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre Polonyalıların yüzde 74'ünün mülteci kabulüne karşı çıktığını söyledi.

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Avrupa Parlamentosunun (AP) dünkü oturumunda, AB üyeleri arasında şu ana kadar bir tane bile sığınmacı yerleştirmeyen ülkeler olduğuna dikkati çekmişti.

Avramopulos, "Dayanışma sadece birkaç üye ülkenin sorumluluğu olamaz. Ortak hedef, tüm üye ülkelerin sisteme orantılı ve adil bir şekilde katkı vermesi. Birçok üye ülkenin sisteme katkı vermesine rağmen maalesef bir, iki ülke bir kişi bile almadı. Bu ihlal anlamına geliyor. Eğer bir ay içinde ilerleme olmazsa Avrupa Komisyonu söz konusu ülkeler hakkında soruşturma başlatacak." açıklamasında bulunmuştu.

Ayrıca komisyonun durum değerlendirmesinde bugüne kadar bir tane bile mülteci yerleştirilmeyen üye ülkeler arasında Macaristan, Polonya ve Avusturya'nın isimleri geçmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :