Polonya'da basın özgürlüğü protestoları

Polonya'da basın özgürlüğü protestoları

Varşova'da gazetecilerin parlamentoya girişini sınırlandıran yasa tasarısına karşı protestolar devam ediyor - Cumhurbaşkanı Duda, arabulucu olarak devreye girdi

ANKARA (AA) - Polonya'da muhalefet partisi milletvekillerinin basının parlamentoya erişimini sınırlayan yasa tasarısını protesto etmek için üç gün önce başlattıkları gösteriler devam ediyor.

Başkent Varşova'da basının parlamentoya girişini sınırlandıran yasa tasarısının düşürülmesi ve 2017 bütçesinin tekrar oylanması talebiyle muhalefet partileri öncülüğünde düzenlenen gösteriler, dün gece de geç saatlere kadar devam etti.

Muhalefet milletvekillerinin parlamentodaki oturma eylemi cuma gününden bu yana sürerken, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, arabulucu olarak devreye girdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Marek Magierowski, Duda'nın iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi Lideri Jaroslaw Kaczynski ve Meclis Başkanı Marek Kuchcinski'nin yanı sıra muhalefet partilerinin liderleriyle görüşeceğini açıkladı.

Protestocular, söz konusu yasa tasarılarını hükümetin "demokratik hakları geri almaya yönelik sistematik girişimleri" olarak niteleyerek tepki gösteriyor.

Muhalefetteki milletvekilleri, cuma günü, parlamentoda yapılan bütçe görüşmelerini bloke etmiş, iktidar partisi üyeleri de farklı bir salonda 2017 bütçesini kabul etmişti. Ancak muhalefet, hükumetin usulsüzlük yaptığını öne sürerek farklı salonda yapılan oylamanın geçerli olmayacağını ileri sürmüştü.

Muhalefet partilerinden milletvekilleri, basının parlamentoya akreditasyonunu sınırlandıran yasa tasarısına da "özgür basın" pankartı açarak karşı çıkmıştı. Hükümet ise tasarının milletvekillerinin çalışma kalitesini artıracağını savunuyor.

Yeni yıl ile yürürlüğe girmesi planlanan yasa tasarısı, gazetecilerin meclis genel kuruluna sınırlandırıyor. Meclis dışında bir yerde toplanacak gazeteciler, siyasilerle görüşürken ses ve görüntü kaydı da yapamayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :