"Piyasalar bu hafta Moody's'in not kararını takip edecek"

"Piyasalar bu hafta Moody's'in not kararını takip edecek"

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen:- "Piyasalarda bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not kararı takip edilecektir"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, piyasalarda bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not kararının takip edileceğini bildirdi.

Haftanın beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mergen, "Yaşanan darbe teşebbüsü sonrasındaki 5 gün boyunca satış baskısı altında kalan endeks, S&P'nin gereksiz ve pek de iyi niyet taşımayan, erken alınmış bir not indirimi kararı ile de artan satışlara maruz kalınca bir önceki haftayı 71.738'de kapamıştı" ifadesini kullandı.

Mergen, geçen hafta yabancılara verilen bilgiler ve güvenin getirdiği sükunet, yabancı yatırımcıların Türk ekonomisine duyulan güveni yeniler tarzdaki mesajları ve tavırları, hükumetin ekonomik reform paketlerini devreye sokacağının görülmesi, likiditenin sağlanması, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Moody's ile görüşmesi, Moody's'in 5 Ağustos'taki not değerlendirme toplantısında Türkiye'ye biraz zaman tanıyabileceği ve kararını 3 ay sonra verebileceği ihtimalinin doğmasının dolarda düşüşe sebep olduğunu, borsada da çok düşmüş olan senetlerde alımları tetiklediğini bildirdi.

Önceki haftayı 75.405'den kapatan borsanın tüm bu yaşananlar öncesinde 83.000'lerde dolaştığını hatırlatan Mergen, şunları kaydetti:

"Borsanın hemen o seviyelere gelmesi beklenmese de endekste toparlanma biraz daha sürebilir. Ancak bu hafta Cuma günkü Moody's not kararı ve ABD tarım dışı istihdam verileri de yatırımcılarca takip edilecektir. Kenarda beklemede kalmayı tercih eden yatırımcıların artmasına bağlı olarak bu hafta sonuna yaklaşırken borsa ve döviz piyasasında işlemler azalabilir. Geçtiğimiz hafta ABD 2. çeyrek büyüme verisi yüzde 2,6 beklenirken tahminlerin çok aksine yüzde 1,2 gelince dolardaki değer kaybına bağlı olarak tüm piyasalarda diğer para birimlerinde artış yaşandı.

Diğer yandan 2016 ilk çeyreğindeki büyüme de yüzde 1,1'den yüzde 0,8'e revize edildi. Dolardaki bu gevşeme ve ABD ekonomisindeki beklenenden daha düşük büyüme hızı piyasalarda Fed'in her ne kadar yapacağını söylese de eylül ayındaki toplantısında faiz artışı kararını almasının giderek zorlaştığı kanısını oluşturdu ve TL de bundan faydalandı. Piyasaların geçen zamanda normale dönüşünden kaynaklanan düşüşle 3,02'ye kadar inmiş olan dolar/TL kuru, 3,00'ın altına sarkarak 2,9850'ye doğru yanaştı. S&P'nin not indirimini açıkladığı gün 3,096'ya giden fiyat Moody's not indirebilir mi endişesi olmasa 2,94'e doğru da sürüklenebilirdi. Ama bu hafta sonundaki toplantı dolayısıyla fiyat 3,00 civarında dolaşabilir."


-Moody's not kararını erteleyebilir


Mergen, Moody's'in makul olanı yapıp bu toplantıda not konusunda karar almayacağı ve değerlemeyi bir sonraki toplantıya bırakabileceği düşüncesinde olduğunu belirtti. Notun indirilmesi durumunda 68.000 desteğinin önem taşıyacağını ifade eden Mergen, not indirimi yaşanmadığı taktirde endeksin 80.000'e doğru tırmanabileceğine işaret etti. Mergen, şu açıklamalarda bulundu:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'da yapacağı görüşmede giderek normale dönmesi beklenen iki ülke arasındaki ilişkiler sonucunda döviz piyasasında, eğer not indirimi yaşanmazsa gevşeme daha da artabilir. ABD 2. çeyrek büyüme hızındaki şaşırtıcı düşüş dolarda çöküşe sebep olurken, altın fiyatında da hafta ortası 1.316,00 civarından başlayan rallinin 1.355,00 dolar/onsa tırmanmasına sebep oldu. Fiyatın 1.338,00-1.342,00 aralığına geri çekilmesi mümkün olabilir ama Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi de ekonominin sendelediğine işaret ederse fiyatta 1.375'deki eski tepeye doğru atak yaşanabilir.

Kısa vadede desteklerin 1.330 ve daha güçlü olarak 1.220'de olabileceği tahmin edilmektedir. ABD büyüme hızındaki düşüş bu sene ocak ayında yaşandığı gibi emtialarda bir yükselişe daha sebep olabilir. Gram altında hesaplamadaki formül gereği fiyat dolar/TL kurundan etkilendiği için Cuma günkü Moody's not değerlemesi önem taşımaktadır. S&P nin not indirdiği hafta fiyatın 130,77'ye gittiği görülürken alışların olası geri çekilmelerde kısa vadede 126,00 ve 122,00'de güçlenebileceği düşünülmektedir. Not indirimi ve altının 1.375'e doğru yükselişi aynı ana gelirse çıkışın hızı artabilir. O durumda fiyatta 136-137,00 TL aralığı görülebilir. Diğer yandan altının 1.330'a doğru geri gelmesi ve not indiriminin gerçekleşmemesi halinde de dolar/TL'nin değer kaybetmesi yaşanacağından gram-altın fiyatında bu sefer de aşağı yönde gerileme hız kazanacaktır. O takdirde de 125,00-126,00 TL aralığı izlenebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :