"Peygamberler şehri"nde 200 camide itikafa giriliyor

"Peygamberler şehri"nde 200 camide itikafa giriliyor

Hazreti İbrahim'in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayp peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa'da vatandaşlar, 200 camide itikafa giriyor- Şanlıurfa İl Müftüsü Açık: - "Vatandaşlarımızın camilerde dinlenmesi nedeniyle Şanlıur

ŞANLIURFA (AA) - Peygamberler şehri olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da ilçelerde de dahil 200 camide vatandaşlar itikafa girdi.

Hazreti İbrahim'in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayp peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen ve bundan dolayı ''peygamberler şehri'' olarak anılan kent, dünya inanç turizminde Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra 4'üncü sırada yer alıyor.

Üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl'ün bulunduğu şehirde, Hazreti Muhammed'in sünneti olan itikaf geleneği de ilgi görüyor.

İl müftülüğü tarafından itikaf için hazırlanan 450 camiden 200'ünde vatandaşlar itikafa girdi.

İl Müftüsü İhsan Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ramazanın son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip, ibadet etme" anlamına gelen itikafa Şanlıurfa'da her ramazanda olduğu gibi bu ramazanda da ilgi gösterildiğini belirtti.

Şanlıurfa'da vatandaşların daha iyi şartlarda itikaf ibadetini gerçekleştirmesi için 840 camiden 450'sini itikaf için hazırladıklarını dile getiren Açık, 200 camide vatandaşların itikafa girdiğini kaydetti. Açık, şöyle devam etti:

"Normalde camilerde birer ikişer itikafa girerler fakat bazı camilerimizde kalabalık giriliyor. Mesela içinde bulunduğumuz camide 46 kişi itikafa girdi. Burada beraber sohbet ediyorlar, Kur'an-ı Kerim okuyorlar, zikir ediyorlar, namaz kılıyorlar, tesbihat çekiyorlar ve günü caminin içinde geçiriyorlar. İftarlarını, sahurlarını burada yapıyorlar, burada yatıp kalkıyorlar. Bazı kardeşlerimiz de 3 günlüğüne itikafa giriyorlar. Özellikle Kadir Gecesinde duyurduğumuz 450 caminin tamamında itikafa girilecek. Vatandaşlarımız 24 saatlerini camilerde geçirecek."

Ramazanda sıcak havanın etkisiyle vatandaşların zamanının büyük bölümünü camilerde geçirdiğini anımsatan Açık, "Vatandaşlarımızın camilerde dinlenmesi nedeniyle Şanlıurfa biraz tenkit ediliyordu. Gündüz vakitlerini buralarda geçirmeleri üzerine geceleri de burada kalsınlar diye ortam oluşturduk. Böylece gecelerini de namazla, Kur'an'la, tesbihatla geçirsinler istedik. Onları ibadete özendirmek istedik." diye konuştu.

- İtikaf için tanıtım filmi hazırlandı

Açık, vatandaşları itikaf hakkında bilgilendirmek ve onları davet etmek amacıyla 5 dakikalık tanıtım filmi hazırladıklarını dile getirdi.

Filmde itikafın neden gerektiğini insanlara anlatmaya çalıştıklarını belirten Açık, şöyle konuştu:

"Kişinin hayat içinde koşturmasını, markete gitmesini, işine koşmasını, bilgisayar ve televizyon başında vakit geçirmesini kısa kısa göstererek kendilerine 'Acaba ben kendime ne kadar vakit ayırdım, ne yapıyorum, ne ediyorum?' şeklinde sorular sormasını, kendine zaman ayırmasını sağlayacak bir film. Bu film sayesinde itikafa girme sayısını artırmayı ve bu sünnet-i seniyyeyi canlandırmak ve itikafın ne olduğunu öğretmek amacıyla bu filmi hazırladık. Özellikle çocuklar başta olmak üzere herkesi bu filmi izlemeye davet ediyorum."

İtikafa giren Ramazan Bilgin de kendisini din görevlilerinin teşvik ettiğini belirtti.

Camide itikaf için güzel bir ortam oluşturulduğunu ifade eden Bilgin, "Camide günde 5 defa mukabele kapsamında okunan Kur'an'ı dinliyoruz. Geceleri de ibadet ediyoruz. Daha önce büyüklerimizden gördüğümüz bu geleneğe katıldık. Biraz kendimize vakit ayıralım istedik. 355 günü dünya işleriyle geçirdik 10 günü de kendimize ayırdık." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :