PARDUS İşletim Sistemini Diyanet Kullanmaya başlayacak

PARDUS İşletim Sistemini Diyanet Kullanmaya başlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İmzalayacağımız protokolle PARDUS, Diyanet'in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İmzalayacağımız protokolle PARDUS, Diyanet'in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacak." dedi.

Varank, "Yazılım ekosistemimizi daha da ileri taşımak adına Türkiye Açık Kaynak Platformu'nu kurduk. Yeni teknolojiler için Pardus sürümleri hazırlıyoruz. Pardus, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak."" diye konuştu.

PARDUS nedir?

PARDUS işletim sistemi, TÜBİTAK tarafından geliştirilen bilgisayar işletim sistemidir. 14 yıl önce yazılmış ama henüz düzenli bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanılmıyor.

PARDUS, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan Açık Kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP) bunların başlıcalarıdır.

Pardus ekibi ülkemizde yaygınlaştırılması, destekliyici bir ekosistemin gelişmesi için çalışmalar yapmaktadır. Özgür Yazılımlar konusunda konferans, çalıştaylar ve eğitimler düzenlemekte; Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı, Akademik bilişim Konferansı, Pardus ve Açık Kaynak Günleri (Samsun) gibi organizasyonlara destek vermekte; Teknofest, Özgür Yazılım ve Linux Günleri gibi organizasyonlara katılım sağlamaktadır.

Ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek için Açık Belge Biçimi (ODF) portalı, Özgür Yazılım faaliyetlerini özendirmek için Açık Kaynak Kod Platformu gibi projeleri başlatmıştır.

PARDUS Sistemini nereden temin edebilirsiniz

Pardus’u aşağıdaki adımları uygulayarak hemen deneyin!

Pardus özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi dağıtımıdır. ISO dosyasını

https://www.pardus.org.tr/surumler/ adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

ISO dosyasını indirdikten sonra, kurulum medyanızı (DVD, USB bellek vb.)

https://www.pardus.org.tr/pardus-usb-olusturma/  adresinde belirtilen adımlara göre oluşturabilirsiniz.

Kurulum medyanızı elde ettikten sonra bu medyadan Pardusu sisteminizde hiç bir değişiklik yapmadan canlı olarak kullanıp deneyebilir, daha sonra isterseniz kurabilirsiniz.

Pardus kurulum medyanızı açılmayan bir bilgisayarı açıp içindeki dosyalara erişmek veya kurtarmak için de kullanabilirsiniz.

Pardus’u nasıl kuracağınız “Kurulum Kılavuzu”  belgesinde anlatılmaktadır.
Pardus hakkında sorularınıza yanıt arıyorsanız “Pardus Yardım Masası Bilgi Bankası“nı ziyaret edebilirsiniz.

 

Etiketler :