"Para-tekvandocu" gencin hayali beden eğitimi öğretmeni olmak

"Para-tekvandocu" gencin hayali beden eğitimi öğretmeni olmak

Gaziantep'te 8 yıl önce geçirdiği kaza sonucu kopan kolları dikilen ancak bu uzuvlarını sağlıklı kullanamayan 19 yaşındaki Mahmut Bozteke, azmi sayesinde para-tekvandoda Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya aldı - Beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen

GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - Gaziantep'te 8 yıl önce geçirdiği kaza sonucu kopan kolları tekrar dikilen milli "Para-tekvandocu" 19 yaşındaki Mahmut Bozteke, parmaklarını daha iyi kullanmasını sağlayacak operasyon geçirerek üniversitede beden eğitimi öğretmenliği bölümünde okumak istiyor.

Azmiyle Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan gencin ailesi, ameliyatı için yetkililere destek çağrısı yaptı.

Şehitkamil Mahallesi'nde yaşayan, milli para-tekvandocu Bozteke, 8 yıl önce ailesiyle fıstık hasadı yaparken kollarını çalışır vaziyetteki traktörün kuyruk miline kaptırdı. Kopan kolları ameliyatla dikilen ancak bu uzuvlarını dilediği gibi kullanamadığı için pek çok ihtiyacı aile bireylerince karşılanan Bozteke, 3 yıl önce başladığı para-tekvandoda elde ettiği başarılarla milli sporcu oldu.

Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen ve 30 ülkeden 130 sporcunun mücadele ettiği Avrupa Şampiyonası'nda 61 kilogramda bronz madalya kazanan genç, spordaki başarılarını eğitiminde de devam ettirerek üniversite öğrenimi görmeyi hayal ediyor.

Beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen Bozteke, 8 yıl önce geçirdiği kaza sonucu kollarını traktörün kuyruk miline kaptırdığını söyledi.

Kazanın ardından bazı ameliyatlar geçirdiğini belirten Bozteke, "Ameliyatlar sonucunda kollarım yerine takıldı. Olmam gereken son bir ameliyatım var. Onun için de doktorumuzdan haber bekliyoruz. O zaman benim için hayat daha kolay olacak, üniversite hayatım başlayacak, sporda daha başarılı olacağım, öz güvenim artacak." dedi.

Geçirdiği operasyonla koluna kas nakli yapıldığını anlatan Bozteke, koltuk altından alınan kasın sol koluna nakledildiğini ifade etti.

Bozteke, şöyle devam etti:

"Bu kas, parmaklarımın kavrayabilmesi için daha sonra dağıtılacakmış. Parmaklarım bu şekilde açılıp kapanacak. Bardağı ya da herhangi bir şeyi kavrayabilmem için böyle bir ameliyat olmam lazım. En son ameliyat sonrası istenilen gelişme oldu, kaslarım güçlendi ama tam ameliyat olma zamanı gelmişken doktorum özel hastaneye geçti. Bu ameliyat başka yerlerde de yapılabiliyordur ama doktorum beni 5 yıldır tedavi ediyordu, vücudumun her yerini, ne yapılması gerektiğini biliyor."

Maddi imkansızlıklar nedeniyle özel hastanede ameliyat masraflarını karşılayabilecek durumda olmadıklarını dile getiren Bozteke, şunları kaydetti:

"Bir an önce bu ameliyatı olmam gerekiyor. Şu anda genç yaştayım. Bir daha genç kalmayacağım. Üniversite dönemindeyim. Üniversitedeyken ihtiyaçlarımı gidermem gerekiyor. Hayalim Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokuluna milli sporcu kontenjanından girerek, beden eğitimi öğretmenliği ya da spor yöneticiliği okumak. Kollarım iyileşirse şehir dışına çıkıp sonra da kendi ihtiyaçlarımı karşılayabilirim. Ailem de benimle gelemeyecek durumda. Bu yüzden bu ameliyatı olmam lazım."

- "Bize yardımcı olunursa mutlu oluruz"

Bozteke'nin annesi Saliha Bozteke ise 9 çocuğu bulunduğunu, eşinin ise kamyon şoförlüğü yaparak geçimlerini sağladığını belirtti.

Kaza geçiren oğlunun kopan kollarını tekrar sağlıklı kullanabilmesi için ameliyat olması gerektiğini aktaran Bozteke, "Ancak doktoru özel hastanede olunca orada ameliyat olmasını istiyorlar. Özelde de gücümüz yetmiyor." dedi.

Anne Bozteke, yetkililerden yardım isteyerek, "Bu konuda bize yardımcı olunursa çok mutlu oluruz. İstediğim sadece çocuğumun ameliyatı. Çocuğum daha çok genç. O da gezmek, dolaşmak, eğlenmek istiyor ancak bunu yapamıyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :