Pandemi henüz bitmedi mi yoksa kısıtlamalar tamamen kaldırılıyor mu? Bilim Kurulu Toplantısı bugün

Pandemi henüz bitmedi mi yoksa kısıtlamalar tamamen kaldırılıyor mu? Bilim Kurulu Toplantısı bugün

Bilim Kurulu 7 haftadır toplanmıyordu. Koronavirüs pandemisinin başından beri hayatımızda olan bir dönem yüksek fiyat artışlarıyla gündeme gelen piyasada bulunamayan maske kuralı için karar günü bugün.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün maske ve karantina kararlarını değerlendirmek üzere toplanacak. Tüm kapalı alanlarda maske kullanımı zorunluluğunun kaldırılması beklenirken, karantina süresinin de kaldırılmasının masada olduğu belirtiliyor. Uzmanlar uzun süredir pandeminin bitişi ilanı için tartışıyordu.

Toplantıda başta okullar ve toplu taşıma olmak üzere maske kullanımıyla ilgili önemli kararlar alınması ve Kovid-19 ile mücadelede yeni yol haritası çizilmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kanaatimce bu toplantı Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır. Koronavirüs salgını halen gündemimizde olsa da artık zihnimizden çıkarma zamanı gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hastanelerimizde, yoğun bakımlarda gittikçe hastalarımız azalmakta, COVID servisleri peyderpey kapanmaktadır. Bu hafta çarşamba günü toplanacak Bilim Kurulu'nda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız. Kanaatimce bu toplantı Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır."

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan bazı yerlerde maske kuralının hala devam etmesini önererek şunları söylemişti: "Örneğin; hastanede maske takmak hem kişiyi hem sağlık çalışanlarını korumak için doğru bir yaklaşım. Çok uzun süreli bir uçak yolculuğunda, tren yolculuğunda, otobüs yolculuğunda maske takmak kişiler için koruyucu bir yaklaşım olarak görünmekte."

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Bakan Koca'ya karşı çıkarak “Salgın kadere kısmete kaldı. Yeni varyantlar çıkmaya devam ediyor. Her ülke araştırma yapıyor ancak Türkiye yapmıyor” dedi. Ceyhan, açıklanan vaka sayılarını gerçekçi bulmuyor.

Ceyhan, Türkiye’nin şu an beşinci dalgayı yaşadığını düşünüyor: “Salgın düz bir çizgi gibi ilerlemiyor. Vakaların durağanlaştığı dönem oluyor ancak arkasından artış dönemi yaşanıyor. Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor. Test yapma kriterleri zorlaştırıldı. Eski kriterdeki gibi test yapılsa bunun beş-10 katı vaka sayısı çıkar”.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık da dünya geneline bakıldığında salgının bittiğinin söylenemeyeceği belirtti ve DSÖ’nün “Pandemi henüz bitmedi” açıklamasını anımsattı: “Sağlık Bakanlığı mevsimden medet umarak, aşıyı da bitirerek salgına harcama yapmak istemiyor. AKP iktidarı ve Sağlık Bakanlığı kumar oynuyor. Halkın sağlığıyla oynuyor”.

2 MARTTA AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU KALKMIŞTI
Bakan Koca, alınan kararları şöyle açıkladı: “Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artık şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı

AVRUPA'DA KALDIRILIYOR
İspanya Almanya gibi ülkelerde peş peşe kuralları kaldırmaya başladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.