Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması

Tayland, Panama belgelerinde adı geçen 16 vatandaşıyla ilgili soruşturma başlattı

BANGKOK (AA) - Tayland, Panama belgelerinde adı geçen 16 siyasetçi ve iş adamının, vergi cenneti olarak bilinen ülkelere yapılan para transferlerini ve bu işlemlerde suç unsuru olup olmadığını araştıracak.

Matichon'un haberine göre, Kara Parayla Mücadele Ofisi (AMLO) Genel Sekreteri Seehanat Prayoonrat, "Mossack Fonseca tarafından kurulmuş şirketlerin yönetici ve hissedarı olarak belgelerde ismi geçen sadece 16 Tayland vatandaşı var ve bunlar incelenecek" dedi.

Başlatılan soruşturma kapsamında suçlu olduğu kanıtlanmadan hiçbir ismin kamuoyuyla paylaşılmayacağını ifade eden Prayoonrat, belgelerde adı geçenlere ilişkin iddiaların kanıtlanması durumunda davaların Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna gönderileceğini kaydetti.

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki off-shore şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :