Pan Afrika Parlamentosu 5. Olağan Toplantısı

Pan Afrika Parlamentosu 5. Olağan Toplantısı

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Mashabane:- “Afrika, kıtasında barış, istikrar ve güvenlik konularında kararlılığımızı sürdüreceğiz”- Pan Afrika Parlamentosu Başkanı Dang: - “Sudan’a uzun yıllardır uygulanan yaptırımın kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyor

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane, “Afrika kıtasında barış, istikrar ve güvenlik konularında kararlılığımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Mashabane, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde başlayan Pan Afrika Parlamentosu’nun (PAP) 5. Olağan Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Afrika kıtasındaki ülkelerin birlik ve beraberlik içinde iş birliği yapması gerektiğini söyledi.

Kıtadaki sorunların birlikte çözüme kavuşturulmasının önemine işaret eden Mashabane, “Güney Afrika olarak, Afrika kıtasında barış, istikrar ve güvenlik konularında kararlılığımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Mashabane, Afrika kıtasındaki en büyük sorunlar içerisinde yoksulluk ve artan silahlanma olduğunu ifade ederek, "2020 yılına kadar kıtadaki yoksulluğu bitirmeye ve silahları susturmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Afrika'nın kalkınmasının ancak barışçıl ve istikrarlı bir ortamla sağlanabileceğini belirten Mashabane, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kıtada şu an Güney Sudan, Somali, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde birçok iç savaş ve terörizm ile karşı karşıyayız ve bu çatışmalar sırasında on binlerce kişi şu ana kadar öldü, milyonlarca kişi de evlerinden çıkarıldı.”

PAP Başkanı Roger Nkodo Dang da ABD’nin Sudan’a uyguladığı ekonomik yaptırımının kaldırılmasında birçok girişimde bulunduklarında belirtti. Dang, "Sudan’a uzun yıllardır uygulanan yaptırımın kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

PAP, 2004 yılında Afrika Birliği'nin yasama organı olarak kuruldu. Afrika halklarının ekonomik katılım ve yönetimde tam katılımını sağlamak ve barış, güvenlik ve kararlılık ilkelerini desteklemek olan parlamentoda, Afrika Birliği ülkelerinin her birinin parlamentosundan 5'er milletvekili yer alıyor.

Parlamento, mayıs ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa genel kurul toplantılarına ev sahipliği yapıyor.

Afrika kıtasından çok sayıda diplomat ve siyasetçinin katıldığı oturumlarda, kıtada güvenlik, sürdürebilir kalkınma ve kadının rolü konuları tartışılacak.

Toplantılar, 20 Ekim'e kadar devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler