Pakistanlı siyasi yetkilinin ABD vize başvurusunun yarattığı kriz

Pakistanlı siyasi yetkilinin ABD vize başvurusunun yarattığı kriz

Pakistan'ın eski Dışişleri Müsteşarı ve Senato Dışişleri Komisyonu Zaki: - "Eğer bir ülkeyle ilişkilerinizi geliştirmek istiyorsanız o ülkenin üst düzey yetkilisine vize verilmemesi ya da geciktirilmesi diplomasiye aykırı"- Cemaat-i İslami Partisi Meclis

İSLAMABAD (AA) - ABD'de düzenlenecek BM sponsorluğundaki etkinliğe katılmak üzere vize başvurusu yapan Pakistan Senato Başkan Yardımcısı Abdul Gafur Haideri'nin başvuru sonucunun "gerekçe gösterilmeden geciktirilmesi", Pakistan siyasi çevresinde "diplomasiye aykırı" olarak yorumlandı.

Pakistan'ın eski Dışişleri Müsteşarı ve Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Akram Zaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pakistan'ın ABD’nin vize verilmeyecek ülkeler listesinde olmadığını hatırlatarak Haideri'nin vize başvuru sonucunun gerekçe gösterilmeden geciktirilmesinin anlamsız olduğunu ifade etti.

ABD'nin kendine göre güvenlik politikaları olduğunu belirten Zaki, ABD'nin İslamabad Büyükelçiliğinin kararının kişiye özgü olduğunu vurguladı.

Zaki, "ABD, ne olursa olsun Haideri'nin Pakistan Senato Başkan Yardımcısı olduğunu göz önünde bulundurmalıydı diye düşünüyorum. Tabii ki ben bu gerekçesiz ertelemeyi mantıklı bulmuyorum. Eğer bir ülkeyle ilişkilerinizi geliştirmek istiyorsanız o ülkenin üst düzey yetkilisine vize verilmemesi ya da geciktirilmesi diplomasiye aykırı." diye konuştu.

Cemaat-i İslami Partisi Meclis Grup Başkanı Sahibzada Tarıkullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haideri'nin vize başvurusunun BM sponsorluğundaki bir toplantıya katılacağı için ve konumu itibarıyla bir an önce neticelendirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu. ABD'nin tavrını esefle karşıladıklarını belirten Tarikullah, "Çünkü kendisi resmi bir ziyaretçi, sıradan bir kişi değil. Pakistan Senato Başkan Yardımcısı. Pakistan vize yasağı getirilen yedi ülke arasında bulunmuyor. Açıkçası bunun istisnai bir durum olduğunu düşünüyorum." dedi.

Tarikullah, Haideri'nin daha önce parlamentoda ve medyada ABD karşıtı açıklamaları bulunduğuna değinerek kararın arka planında bunun etkili olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Pakistan Senatosu Başkanı Mian Raza Rabbani, ABD'de düzenlenen BM sponsorluğundaki etkinliğin, buraya katılması için Haideri'ye verilecek vizenin "gerekçe gösterilmeden geciktirilmesi" gerekçesiyle boykot edileceğini duyurmuştu. Yerel medya, Haider ile temaslara katılması planlanmış olan diğer Senatör Salahuddin Tirmizi'ye ise ABD vizesi verildiğini belirtmişti.

Rabbani, Amerikalı yetkililerin Pakistan Senatosunu ziyaretinin de "ABD makamlarından konuya ilişkin doyurucu bir cevap gelene kadar" kabul edilmeyeceğini bildirmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :