Pakistanlı şairin zulme karşı dizeleri Hindistan'da protestocuların sloganı

Pakistanlı şairin zulme karşı dizeleri Hindistan'da protestocuların sloganı

Şair Faiz Ahmed Faiz'in kızı Salima Hashmi:- "Babam kendisini Güney Asya milletleri arasında bir köprü olarak görüyordu. Bu, sınırın diğer tarafındaki insanlar tarafından hissedilebiliyordu. Bu yüzden Hindistan'daki tüm gençler onun kendi halkına değil tü

İSLAMABAD (AA) - Pakistanlı şair Faiz Ahmed Faiz'in kızı Salima Hashmi, babasının 1979'da kaleme aldığı "Göreceğiz" (Hum Dekhenge) şiirinin, Hindistan'daki protestocuların sloganı haline geldiğini söyledi.

Zulüm ve baskıyı yıkmaktan bahseden şiir, 1986'da şarkıcı İkbal Bano tarafından bestelendi ve o günden sonra tüm Alt Kıta'da protestolarda söylenen popüler bir şarkı haline geldi.

Geçen ay Hindistan'ın Uttar Paradeş eyaletindeki Hindistan Teknoloji Enstitüsünde bu şarkıyı söyleyen protestocu öğrencileri, bir öğretim üyesi "nefret suçu işledikleri" iddiasıyla şikayet ederken enstitü, şiirin Hindu inancına zarar verip vermediğinin soruşturulması için heyet oluşturdu.

Eserin Hindistan'ın vatandaşlık yasası sonrası başlayan gösterilerde protestocuların "şiiri" haline geldiğini söyleyen Hashmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kelimeler gün geçtikçe daha anlamlı hale geliyor." dedi.

Babasının şiirlerinin Pakistan ve Hindistan arasında köprü kurduğunu aktaran Hashmi, şiirin Pakistan'da hüküm süren askeri yönetimi protesto için yazıldığını anlattı.

Kitapların ve şiirlerin yasaklanmasının her zaman ters etki yarattığını dile getiren Hashmi, "Bu yazarın gücünü kabul etmek anlamına gelir ve yazara daha fazla güç kazandırır. Kitapların içeriğini kamuya zararlı mı değil mi diye soruşturmak tamamen zaman kaybıdır." diye konuştu.

Hindistan'da Faiz'in şiiri etrafında yaşanan tartışmaları "gülünç" olarak nitelendiren Hashmi, "Eğer babam yaşasaydı bu tartışmalar karşısında gülerek bir sigara yakar ve tartışmaları bir kenara iterdi. Babam sakin mizacıyla her türlü provokasyona karşı gülümsemesiyle tanınırdı." ifadelerini kullandı.

- "Hindistan'la dostane ilişkiler kurmak gerektiğine inanırdı"

Hashmi, Faiz'in Urduca dilindeki ve eserlerinde siyasi atmosferi yansıtmadaki ustalığının, Hindistan'da diğer Pakistanlı şairlere göre daha popüler olmasını sağladığını söyledi.

Babasının laik ve enternasyonalist dünya görüşüne sahip olduğunun altını çizen Hashmi, şöyle devam etti:

"Babam Hindistan'la dostane ilişkiler kurmaktan yanaydı. Bu yüzden İngilizce yayımlanan bir gazetenin editörü olarak Mahatma Gandi'nin cenazesine gitti ve onunla iligili iki yazı kaleme aldı. Kendisini Güney Asya milletleri arasında bir köprü olarak görüyordu. Bu, sınırın diğer tarafındaki insanlar tarafından hissedilebiliyordu. Bu yüzden Hindistan'daki tüm gençler onun kendi halkına değil tüm insanlığa konuştuğunu biliyor."

Faiz'in düşüncelerini yaymak ve bölge ülkeleri arasında bağ kurmak için çalıştığını belirten Hashmi, "Babamın aklında birçok şey vardı ancak Pakistan en önde geleniydi." dedi.

Hashmi, komünist ve sol fikirlere yakın olmasına karşın babasının eserlerinin ülkedeki sağcı ve İslamcı gruplar tarafından da kullanıldığını vurgulayarak "Göreceğiz şiiri sayısız insanı etkiledi. 'Konuş' şiiri de Alt Kıta'nın her noktasında söylenir. Çalkantılı zamanlarda gençlerin kendilerine cesaret veren yazarların eserlerine yönelmesi şaşırtıcı değildir. 19. yüzyıl sosyalist hareketinin marşlarından Enternasyonal'in tüm dünyada söylendiğini unutmamak gerek." ifadelerini kullandı.

Şairlerin insanların arkadaşı olarak sınırları aştığını kaydeden Hashmi, "Babamın bir arkadaşı şairlerin zor zamanlarda insanlara yol gösterdiğini ve omuzlarındaki yüzü azalttığını söyler." değerlendirmesinde bulundu.

-Darbeyi protesto için Göreceğiz şiirini yazdı

Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto'nun darbeyle görevden alınması ve idam edilmesinin ardından 1979'da ülkeden ayrılan babasının kaleme aldığı "Göreceğiz" şiirinin demokrasi fikrinin genç nesillere aktarılmasında önemli rol oynadığını söyleyen Hashmi, "Babam bu şiiri darbe yönetimini eleştirmek için kaleme aldı ve bu şiir ülkede demokrasi yanlısı güçlerin gençleşmesinde rol oynadı." dedi.

Hashmi, darbe sonrası Butto'nun idam edilmesinin babasını çok üzdüğünü vurguladı.

- Lenin Ödülü alan tek Pakistanlı

Pencap eyaletine bağlı Sialkot şehrinde 1911'de doğan Faiz, Pakistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılına kadar 5 yıl İngiliz ordusunda görev yaptı.

Bağımsızlıktan sonra Pakistan Komünist Partisine katılan Faiz, 1951'de Başbakan Liyakat Ali Han'a karşı darbe planladığı gerekçesiyle yargılandı ve idama mahkum edildi.

İdam cezası hapis cezasına çevrilen Faiz 4 yıl sonra serbest kaldı ve eserleriyle 1962'de Sovyetler Birliği tarafından verilen Lenin Ödülü'ne layık görülen ilk ve tek Pakistanlı oldu.

Tanınmış komünist olduğu için defalarca hakim karşısına çıkan ve ülkeden ayrılıp geri dönmek zorunda kalan Faiz, 1970'lere damgasını vuran Butto'nun isteğiyle Pakistan'a dönerek Kültür ve Eğitim Bakanlıklarına danışman olarak hizmet verdi.

Faiz, 1982'de döndüğü Pakistan'da Nobel Edebiyat ödülüne aday olduğunu öğrendiği 1984'te hayatını kaybetti.

Faiz, 1990 yılında Urduca ve edebiyata katkıları nedeniyle ülkenin en yüksek sivil devlet nişanı İmtiyaz Nişanı ile onurlandırıldı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :