Pakistan’ın "vahşi batısında" silah, telefondan ucuz

Pakistan’ın "vahşi batısında" silah, telefondan ucuz

Pakistan’ın şiddet olaylarıyla anılan kentlerinden Peşaver yakınlarındaki Dara Adamhel köyünde el yapımı kalaşnikof ya da Beretta taklitlerini telefondan ucuza almak mümkün

DARA ADAMHEL (AA) – YUSUF HATİP – Pakistan’ın şiddet olaylarıyla anılan en tehlikeli kentlerinden Peşaver yakınlarındaki Dara Adamhel köyünde el yapımı taklit silahlar düşük fiyatlara satılıyor.

Pakistan’da yıllarca Taliban terörünün etkili olduğu Aşiretler Bölgesi’ndeki (FATA) Dara Adamhel köyünde halkın büyük bölümü, geçimini küçük atölyelerde ürettikleri el yapımı replika silahların satışından sağlıyor. Sovyetler Birliği’nin Afganistan’a müdahalesinin ardından Taliban militanlarının silah ihtiyacını karşılayan dağlarla çevrili bu köy, bugün yüzlerce silah satış dükkanına ev sahipliği yapıyor.

Birçok farklı silah modelinin bulunabildiği küçük atölyelerde, eski usul yöntemler ve ekipmanlarla Kalaşnikof, Beretta ya da Türk yapımı silahların benzerleri üretilebiliyor.

İsminin İştiyak olduğunu söyleyen bir silah atölyesi sahibi, son dönemde Pakistan yönetiminin bölgedeki kayıt dışı silah üretiminin önüne geçmeye çalıştığını belirtti. İştiyak, bununla birlikte Afganistan’da devam eden savaşın ve Pakistan’ın aşiretlerden oluşan bölgelerindeki silah ihtiyacının satışları canlı tuttuğunu söyledi.

Silah fiyatlarının orijinallerinin çok altında olduğu atölyelerde, akıllı telefondan daha ucuza silah bulunabiliyor. Öyle ki, 500 TL’ye kalaşnikof alınabilirken, fiyat biraz daha yükseldiğinde Beretta gibi markaların kopyalarını bulmak mümkün.

İsmini vermek istemeyen bir başka silah dükkanı sahibi ise ordunun Kuzey Veziristan ve çevresindeki etkin operasyonlarının ardından, köye giriş çıkışlarda kontrol noktaları kurulmasından ve artık eskisi gibi müşteri çekememekten yakınıyor. Dükkan sahibi, ayrıca, teröristlere silah satmadıklarını, sadece yerel pazara silah sağladıklarını savunuyor.

Bir dönem ismi uyuşturucu tacirleri, insan kaçakçıları ve militanlar ile anılan Dara Adamhel köyündeki silah dükkanlarının yerini bugün yavaş yavaş elektronik dükkanları ve bakkalların aldığı belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :