Pakistan'ın başkenti İslamabad'da planlanan gösteriler

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da planlanan gösteriler

PTİ lideri Han, yarın gösteri düzenleyerek başkent İslamabad'ı "kilitleme" planından vazgeçti- Yüksek Mahkemenin bugün aldığı karara göre, Panama Belgelerinde adı geçen Başbakan Şerif ve ailesi hakkında adli soruşturma komisyonu kurulacak

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Adalet Hareketi (PTİ) lideri İmran Han, yarın protestoyla başkent İslamabad'ı "kilitleme" planından vazgeçerek, bunun yerine Yüksek Mahkemenin "yolsuzluk komisyonu kurma" kararını kutlama gösterisi düzenleyeceklerini bildirdi.

Han, İslamabad'ın Bani Gala ilçesindeki evi önünde medya mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yüksek Mahkemenin önerisi üzerine, yarını 'şükran' günü ilan ederek, tören alanında bir gösteri düzenleyeceğiz." dedi. Han, ayrıca, Başbakan Navaz Şerif ve ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarına dair soruşturmanın perşembe günü başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Yüksek Mahkemenin bugün aldığı karara göre, Panama Belgelerinde adı geçen Şerif ve ailesi hakkında adli soruşturma komisyonu kurularak yolsuzluk iddiaları soruşturulacak.

İslamabad'da yapılması planlanan gösteriler nedeniyle başkente giden ana yollar konteynır ve bariyerlere kapatılmış, başkentin çevre illerle bağlantısı kesilmişti. Başkente ulaşmak isteyen Han yanlılarına polis biber gazı ile müdahelede bulunmuş ülke genelinde bin 500'ten fazla kişi gözaltına alınmıştı. Hükümet, İslamabad'da gösteri ve yürüyüş düzenlemeyi 2 ay boyunca yasaklamıştı.

Yüksek Mahkeme ve Han'ın kararının ardından hükümetin ana yolları kapatan konteynırları kaldırması ve gözaltına alınan PTI yanlılarını serbest bırakması bekleniyor.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgelerin sızdırılmasının ardından, Başbakan Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları ileri sürülmüştü. Her ne kadar Pakistan yasalarına göre off-shore şirketine sahip olmak yasak olmasa da Han, bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk" ile elde edildiğini iddia ediyor.

Söz konusu iddialar nedeniyle uzun süredir muhalefetin eleştiri oklarının hedefi olan Şerif'in istifa etmesi talebiyle Yüksek Mahkemeye dilekçeler sunulmuştu. Başvurulardan biri de muhalefet partilerinden İmran Han'a ait. Han, ayrıca Başbakan'ın istifa etmemesi halinde 2 Kasım'da başkent İslamabad'da on binlerce kişinin katılacağı bir gösteri düzenleyeceklerini açıklamıştı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :