P5+1 ülkeleri ile İran BM'de görüştü

P5+1 ülkeleri ile İran BM'de görüştü

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: - "İranla uluslararası toplum arasındaki anlaşmaya uyulmaktadır"- "Bu yılın ilk döneminde İran ile AB arasındaki ticaret yüzde 43 oranında arttı. Birçok Avrupa bankası İran bankaları ile

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran, Birleşmiş Milletler'de nükleer anlaşmayı görüştü.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini toplantının ardından yaptığı açıklamada, bir yıllık aradan sonra ilk kez bakanlar düzeyinde böyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, İranla varılan anlaşmanın uygulamasını değerlendirdiklerini söyledi.

"İranla uluslararası toplum arasındaki anlaşmaya uyulmaktadır." ifadelerini kullanan Mogherini, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı raporlarının da bunu gösterdiğini kaydetti.

Gazetecilerin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "bazı ülkelerin sözlerini tutmadığı ve anlaşmanın şartlarını yerine getirmediği" sözlerini sormaları üzerine Mogherini, anlaşmanın bir süreç olduğunu ve bazı sorunların zamanla çözülebileceğini ifade etti.

Nükleer faaliyetlerle ilgili tüm yaptırımların kalktığını hatırlatan Mogherini, "Bu yılın ilk döneminde İran ile AB arasındaki ticaret yüzde 43 oranında arttı. Birçok Avrupa bankası İran bankaları ile işlem yapmaya başladı. İran'ın AB'ye petrol ihracı da neredeyse yaptırımlar öncesi miktara ulaştı." dedi.

Mogherini, İran'ın balistik füze denemesinin anlaşmaya etkisinin sorulması üzerine, anlaşmanın sadece nükleer faaliyetleri içerdiğini, füze denemelerinin bu kapsamda olmadığını söyledi.

Bu denemelerin bölgede tansiyonu artırdığını kaydeden Mogherini, "Ancak bu, İranla yapılan anlaşmadan ayrı değerlendirilmesi gereken bir konu." dedi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :