"Özrü yazılı olarak iletmelisiniz"

"Özrü yazılı olarak iletmelisiniz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (3)- "Türkiye'den de Türk milletinden de özür dilemelisiniz, bu özrü de yazılı olarak iletmelisiniz, dedik"- "Ne gerekiyorsa uluslararası hukukta AİHM dahil mücadelemizi sürdüreceğiz ama önce böyle mert şekilde, bu Hollanda'nın

METZ (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'nın Türkiye'den özrünü yazılı olarak iletmesini istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Fransa'nın Metz şehrinde Türk halkıyla yapacağı buluşma toplantısı öncesinde basın mensuplarının Hollanda ile yaşanan krize ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun konunun Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Çavuşoğlu, dünden bu yana Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Malta'nın dışişleri bakanı dahil birçok dışişleri bakanı, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın ekibi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt ile görüştüğünü kaydetti.

Hollanda vatandaşı ve AB Komiseri Frans Timmermans ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya fiziki şiddet uygulandığı sıra dahil, toplam üç kez görüştüğünü, daha pek çok görüşmeler yaptığını anlatan Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koender ile görüşmesinde bakanın yardımcı olacaklarını söylemesine rağmen o sırada büyükelçiliğe vekalet eden Türk maslahatgüzarının götürülüp karakolda hücreye atıldığını aktardı.

Olayın ardından da Avrupalı pek çok muhatabını aradığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Herkesin söylediği, 'Şu ana kadar gördüklerimize, duyduklarımıza inanamıyoruz.' Ama hadi bir açıklama yapın? O zaman işte Avrupa içinde dayanışma ön plana çıkıyor. Yazık." diye konuştu.

- "Türkiye'den de Türk milletinden de özür dilemelisiniz"

Konunun AİHM'e taşınıp taşınmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve ilgililerin gerekli mütalaaları yaptığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Ne gerekiyorsa uluslararası hukukta AİHM dahil mücadelemizi sürdüreceğiz ama önce böyle mert bir şekilde, bu Hollanda'nın faşizan uygulamasının yanlış olduğunu Avrupalılardan da duymak istiyoruz. Sadece bizim gibi ülkelere ders vermeye kalkmasınlar, Avrupa'nın göbeğinde bu faşizan uygulamaya eleştiri yapacaklar mı yapmayacaklar mı merakla bekliyorum şimdi." dedi.

Hollanda maslahatgüzarını sabaha doğru çağırdıklarını ve büyükelçinin Türkiye'ye gelmemesi gerektiğini söylediklerini anlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'den de Türk milletinden de özür dilemelisiniz, bu özrü de yazılı olarak iletmelisiniz, dedik. Hollanda seçimde birkaç oy alabilmek için bu ucuz politikaya başvurdu. Topunuzun oyu ne, birinizin yüzde 17, birinizin yüzde 16, işte onlarla boğuşuyorsunuz."

Hollanda'daki bu partiler ve siyasetçilerin marjinalleştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Zemin kayması yaşaya yaşaya Wilders'ın çizgisine gitmişler." dedi.

- "Bizim amacımız buradaki vatandaşlarımızla hasret gidermek"

Avrupalı Türkler'e mesajlarının sorulması üzerine Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim Avrupalı Türklere mesajlarımız tekdir. Bir, yaşadığınız ülkeye uyum sağlayın, entegre olun. İki o ülkeye katkı sağlayın, ki sağlıyorlar şu anda her yerde. Fransa'da, Almanya'da, her yerde vatandaşlarımız ekonomiye, eğitime, kültüre, sanata katkı sağlıyor. Toplumun her kesiminde var. Ayrıca vatandaşlık elde edin, yine haklarınızdan faydalanın. Yaşadığınız ülke ile bu ülke arasında köprüsünüz, yine dostluğun güçlenmesi için bir vesilesiniz. Bu bilinç içinde hareket edin diyoruz. Bu söylediklerimizin hepsi esasen bu ülkelerin de faydasına."

Alman siyasetçi Sigmar Gabriel ile bir konuşmasında Gabriel'in kendisine, "Bugüne kadar Türk siyasetçilerin Almanya'da Türk vatandaşlarına hitap ederken Almanya aleyhine konuşma yaptıklarına hiç şahit olmadık, 15 senedir." dediğini aktaran Çavuşoğlu, "Bizim hedefimiz niye Almanya olsun, niye Fransa olsun, niye Hollanda olsun. Bizim amacımız burada yaşayan vatandaşlarımızla bir araya gelmek, hasret gidermek." ifadesini kullandı.

Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla geçen hafta sonu yapacağı ziyaretleri engellemişti.

Rotterdam'da Türk Başkonsolosluğuna geçmesine müsade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.

Hollanda güvenlik güçleri, Kaya'ya destek vermek için gelen binlerce Türk vatandaşını dağıtmak için polis köpekleri ve atlı polisleri kullanarak sert şekilde müdahale etmişti.

Dışişleri Bakanlığı da halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesini istemişti. Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunun giriş ve çıkışları da güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

(Bitti)

"Özrü yazılı olarak iletmelisiniz"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :