Özkök, darbelere karşı uyarılmış
Ergenekon'un 2. İddianamesi'nde eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün bilgi notu ve mektuplarla darbe planlarına karşı uyarıldığı yer aldı.
Ergenekon'un 2. İddianamesi'nde eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün bilgi notu ve mektuplarla darbe planlarına karşı uyarıldığı yer aldı. Eruygur'un bilgisayarından çıkan notlarda darbecilerin yaptığı çalışmalar ve toplantılar teker teker anlatılıyor.
TSK içerisinde darbecilerin yaptığı çalışmalardan bilgi sahibi olan bir kişinin Özkök'e hitaben yazdığı anlaşılan notta, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'le ilgili ortaya atılan dedikodulardan ve bu dedikodular çerçevesinde, Özkök'ün yıpratılması için özellikle sivil kesimden başta gazeteciler olmak üzere değişik kişilerle yapılan toplantılardan bahsedildiği, bu çerçevede Mustafa Balbay ve Bülent Berkarda ile görüşüldüğünün anlatıldığı, devamında Kara Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı'nın, Hükümete yönelik kullanabilecekleri argumanları oluşturmak maksadıyla kasım ayında başlattıkları bir proje ile kendilerine yakın ordu ve kolordu komutanları vasıtasıyla yoğun bir çalışma içerisine girdikleri anlatılıyor.
Notlarda yapılan çalışmalardan da bahsedilirken şunlar sıralanıyor:
"Jandarma Gn. K.lığında Cumhuriyet Çalışma Grubu altında bir çalışma grubu kurulduğu ve hazırlanan eylem planını J. Gn. K.nın da onayını alarak uygulamaya koydukları, bu eylem planı kapsamında bugüne kadar;
1) Birinci aşamada kılık kıyafete yönelik hazırlanan afişlerin kıt'alara dağıtıldığı, fakat ilk hazırlanan afişlerin içerik olarak Türk halkının yapısına uygun olmadığı yönünde alt kademeden şikayetler gelmesi üzerine afişlerin değiştirildiği ve Jandarma Genel Komutanlığınca basılan afişlerin kışlalardaki nizamiyelere, ziyaretçi yerlerine gazino ve kantinlere asıldı
2) Basını bilgilendirme çalışmaları kapsamında hafta da birkaç kez muhtelif basın yayın organlarından kendilerine yakın olduğunu değerlendirdikleri kişilerle birebir görüştükleri ve çeşitli yollarla sürekli bir bilgi aktarımı sağlandı
3) Başta milletvekilleri, eski komutanlar, rektörler ve gazeteciler olmak üzere seçilen kişilere mekuplar gönderilerek kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı.
5) General seviyesindeki komutanların, güvenilir ve güvenilmez olarak kategorilendirildi. "
Bilgi notunun "Sonuç ve Değerlendirme" bölümünde ise, "J.Gn. K.lığının ülke genelinde yürüttüğü fişleme faaliyeti ile KKK.lığınca kıt'alara yönelik yapılan çalışmaların her ikisinin de Şubat 2004 sonuna kadar tamamlanmasının öngörüldüğü, ayrıca Kıtalarda yapılan toplantılarla ilgili olarak subay ve astsubayların gerçek görüşlerinin değil de, düzmece değerlendirmeler yazılarak Genelkurmay Başkanlığına gönderileceği bildirilmiştir." denildi.