Özdilek: Bu zihniyet mutlaka değişmeli

Özdilek: Bu zihniyet mutlaka değişmeli

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen panelde konuşan Özdilek futbola ilişkin çapıcı açıklamalarda bulundu

 

Medical Park Antalyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek, ''Yaşadığımız şehri desteklemeliyiz. Bu zihniyet değişmeli ve Antalyaspor birinci takımımız olmalı. Türkiye'nin genelinde bunu yaparsak bazı şeyler değişir'' dedi.

Özdilek, Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen ''Turnuvanın Yıldızlarından Biri Sen Ol'' panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın tüm ülkelerde izlenme rekoru kıran en önemli organizasyonlarından biri olduğunu belirtti.

Türkiye'de çok sayıda yıldız sporcunun yetiştiğinini dile getiren Özdilek, 1990 yılından itibaren Türkiye'de futbolun gelişmeye başladığını, amatör ruhla yapılan sporun, 90'lı yıllardan sonra giderek geliştiğini kaydetti.

Kendisinin A Milli Takım'da 40 kez milli formayı giydiğini, ancak o dönemlerde bu kadar çok turnuva olmadığını anlatan Özdilek, yılda bir resmi maç oynadığını, rakip ülkeleri, oyuncuları tanımadan müsabakalarda mücadele ettiklerini ifade etti.

Turnuvaların ülke ve şehir tanıtımı bakımından ne kadar önemli olduğunu insanlara anlatmak gerektiğini işaret eden Özdilek, Kolombiya'da turnuva maçlarını ortalama 25 bin seyircinin izlediğini, Türkiye için bu rakamın çok yüksek olduğunu vurguladı.

Antalya için 7 bin 500 kişilik bir stadın her maçta dolması gerektiğini dile getiren Özdilek, ''Antalyaspor olarak seyirci azlığından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Umut ediyorum ki Milli Takım için bu stat dolacaktır. Türkiye bu süreçte buradan şampiyon olarak çıkar. İnsanların bu maçları statta izlemesi çok önemli. Çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptığımızın farkında değiliz'' dedi.

Daha sonra panele katılan üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtlayan Özdilek, istikrar ve çok çalışmanın başarısında etkili olduğunu, Antalya'da olmaktan mutlu olmanın ve işini sevmesinin başarısına olumlu yönde katkı sağladığını söyledi.

Belirli yerlere gelebilmenin kolay olmadığını, bunun bir birikim gerektirdiğini vurgulayan Özdilek, şöyle konuştu:

''Üniversiteyi okumayı çok arzu etmeme rağmen o zamanın şartlarında okuyamadım. Benim dönemimde bir tercih yapmam gerekiyordu, ya sporu seçecektim ya da üniversiteye devam

edecektim. Ama benden sonraki süreçte hem okulu hem de sporu aynı anda götüren arkadaşlarım oldu. Ben bir tercih yaptım. Doğru yaptığımı düşünüyorum. Belki üniversite okumadım, ama hayat üniversitesi bana çok şey öğretti. Hayatta zaman zaman mağlubiyetler yaşıyoruz, ama dimdik ayakta yolumuza devam ediyoruz. Bunun için çalışmaktan, inanmaktan korkmayın.''

-''En büyük sıkıntımız istikrarı sağlayamamak''-

Mehmet Özdilek, hayatta hep planları, hedefleri olduğunu, 5 yıl sonra nerede olacağını planladığına dikkati çekerek, ''2008 yılında Antalyaspor'un da nerede olacağını planladım. Gelecek 5 yılın planlamasını biliyorum, ama bunu paylaşmak çok sağlıklı değil'' diye konuştu.

Beşiktaş'ın kendisi için çok ayrı bir duygu olduğunu dile getiren Özdilek, ''Süleyman Seba'dan çok şey öğrendik. Başarımdaki mihenk taşlarından biri Süleyman ağabeydir. Onun başkanlığında 14 yıl Beşiktaş'a hizmet ettim, takım kaptanlığı yaptım. Beşiktaş tarihinde de bu süreç Beşiktaş'ın en şanlı tarihidir. Ama hayatta ayrılıklar hep var. Aldığımız görevleri layıkıyla yerine getirmeye devam ediyoruz'' dedi.

Özdilek, 2001 yılında jübilesinin ardından İngiltere'ye gittiğini ifade ederek, İngiltere'de ilk 6 ay çok zorluk çektiğini, hiç İngilizce bilmediğini ancak biliyormuş gibi yaptığını söyledi.

İngiltere'de insanların ülkelerine çok büyük saygıları olduğunu gördüğünü belirten Özdilek, şöyle devam etti:

''İnsanların kendilerine ve yanındakilere çok büyük saygıları var. Bu kadar saygı ve sevginin olduğu yerde başarı da kaçınılmaz. İnsanların kendine ve devletine çok büyük saygısı olması beni etkiledi. Futbol zaten ayrı bir kültür, yetenek olarak hepsinin üstündeyiz belki. Ama düşünce olarak bence çok gerilerindeyiz. Biz günlük başarılarla mutlu olan bir ülkeyiz, İngilizler ise uzun vadede kalıcı başarılarla mutlu olan insanlar.''

Özdilek, Akdeniz Üniversitesi Stadı'nı bugüne kadar dolduramadıklarını, Medical Park Antalyaspor'un bunu hak etmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Ülkemizde şu kültürü aşılamalıyız; Beşiktaşlı, Trabzonlu var, ancak yaşadığımız şehri desteklemeliyiz. Bu zihniyet değişmeli ve Antalyaspor birinci takımımız olmalı. Türkiye'nin genelinde bunu yaparsak bazı şeyler değişir. İngiltere'de New Castle'da kaldım, komşusu Sunderland ile inanılmaz rekabet var.

Chealse, Manchester United, Liverpool geliyor. Ama orada bir tane Liverpoollu veya Chealseli taraftar göremezsiniz. Çocuğundan dedesine kadar şehrin takımına müthiş destek vardır. O zihniyet o kültür, ülkeleri farklı yerlere taşıyor. Biz 2002'de varız, 2004'de yokuz, 2006'da yokuz. Büyük ülke, büyük takım olmak istiyorsak uluslararası turnuvalarda istikrarlı bir şekilde hep olmalıyız. Bu istikrarı sağlayamıyoruz. Bu da en büyük sıkıntımız diye düşünüyorum.''

Etiketler :