Özbekistan'da ramazan gelenekleri

Özbekistan'da ramazan gelenekleri

İftar sofralarını, "patır" ekmeği, "samsa" böreği, "nişalda" tatlısı, "narın" ve "şılpıldak" gibi hamur işleri, etli yemekler, "kaynatma şorva" ve "Özbek pilavı" süslüyor- İftardan sonra sokağa çıkan çocuklar, gruplar halinde, komşuların kapılarını çalara

TAŞKENT (AA) - BAHTİYAR ABDUKERİMOV - Özbekistan'da ramazan ayına özgü gelenek ve görenekler yüzyıllardır sürdürülüyor.

Ortaçağ döneminde İslam kültürü ve medeniyetinin merkezlerinden Özbekistan'da halk, eski Sovyetler Birliği'nin İslam karşıtı politikalarına rağmen ramazanla ilgili geleneklerini koruyarak yeni nesillere aktarmaya devam ediyor.

Sovyetler Birliği döneminde İslam dininin yasaklamasına, ramazan ayında oruç tutulmasına ve hatta cenaze namazı kılınmasına engel getirilmesine rağmen dini ve milli geleneklerini unutmayan Özbek aileler, ramazan ayı boyunca evlerinde kurdukları iftar sofralarına komşularını ve ihtiyaç sahiplerini davet ediyor.

Ramazanda Özbekistan'da iftar sofraları tüm aile fertlerini bir araya getiriyor, iftar saati yaklaşınca aile reisinin öncülüğünde toplu olarak iftar duasına el açılıyor.

İftar sofralarını, "patır" ekmeği, "samsa" böreği, "nişalda" tatlısı, "narın" ve "şılpıldak" gibi hamur işleri, etli yemekler, "kaynatma şorva" ve "Özbek pilavı" süslüyor.

- "Ya Ramazan" türküsü geleneği

Özbekistan'da mübarek ayda "Ya ramazan" türküsünü söyleme geleneği de yüzyıllardır devam ediyor.

Son dönemde büyük şehirlerde "Ya ramazan" türküsünü söyleyen çocuklara daha az rastlanmasına rağmen kırsal kesimde yaşayan çocuklar ramazan ayında bu türküyü söyleyip, komşularını ve köy sakinlerini ziyaret etmeyi ihmal etmiyor.

İftardan sonra sokağa çıkan çocuklar, gruplar halinde, komşuların kapılarını çalarak "Ya ramazan" türküsünü söylüyor, ev sahipleri de çocuklara yiyecek veya para veriyor.

"Ya ramazan" türküsünün, yörelere göre söyleniş tarzı ve sözleri farklılık gösteriyor. Özbek çocuklarının söylediği türküde, ev sahiplerine iyi dileklerde bulunuluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler