Otizmli 11 yaşındaki Deniz Köse resim sergisi açtı

Otizmli 11 yaşındaki Deniz Köse resim sergisi açtı

Sergide Köse'nin kara kalem, pastel ve guaj boya ile hazırladığı 50 eser yer alıyor

İSTANBUL (AA) - Otizmli Deniz Köse'nin "Bir Otizm Masalı" adlı resim sergisi, sanatseverlerle buluştu.

"Dünya Otizm Farkındalık Günü" kapsamında düzenlenen sergi, Trump AMV'de açıldı.

Otizmli çocukların farklılıklarına dikkat çekmek amacıyla izlenime sunulan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan 11 yaşındaki Köse'nin annesi Buket Köse, oğlunun rahatsızlığını iki yaşındayken fark ettiklerini ve kaynaştırma programı kapsamında eğitim verdiklerini söyledi.

Köse, otizm rahatsızlığıyla ilgili çok fazla okuma yaptığını belirterek, "Bütün kitaplarda 'Otizmle mücadele edeceksiniz' diyorlar. Biz de mücadele ediyoruz. Hastalık tanımlandıktan sonra özel eğitim aldırmaya çalıştık. Kısa süreli saatlerle kreşe de gitti. Kaynaştırma programı için rapor aldık ve okulda diğer öğrencilerin yanında eğitim almaya devam ediyor." dedi.

Oğluna daha yakın olabilmek ve onun anlaşılabilmesini sağlamak için sınıf annesi olduğunu dile getiren Köse, şunları kaydetti:

"Kendi çocuğumla ilgilenirken, diğer çocuklarla da ilgileniyor olmamla birlikte, Deniz'e bir sürü arkadaş kazandırdım. Hep beraber birçok faaliyet yaptık. Birinci sınıfta, çocuklarla beraber okumayı, yazmayı öğrendi fakat aynı hızla devam edemedi. İletişim kurmak istemediği süreçler oldu. Biz de mümkün olduğunca daha fazla sosyal ortamlara girmesini sağlamaya çalıştık."

Buket Köse, sadece özel eğitimle yetinmediklerine de dikkati çekerek, "Ben evde takviyeler yapmaya çalıştım. Okuduğum şeyleri uyguladım. Farklı yöntemler geliştirdim. Aslında bu bir aile işi. Otizm gibi başka rahatsızlıklar günümüzde aile birliğinin bozulmasına sebep olabiliyor ama otizm bizim ailemizi çok daha sıkı bir araya getirdi. Birbirimize daha fazla destek olmamız gerektiğini öğretti." ifadelerini kullandı.

Deniz Köse'nin resim dersi almadığına vurgu yapan anne Köse, sözlerini şöyle tamamladı:

"Resim, Deniz'in hayatında çöp adamla başladı. Biz bir şeyler gösterdik ama bunu Deniz devam ettirdi. Giderek daha çok ilgilenmeye başladı. Kolajlar yaptı. Daha çok malzeme aldık. Yeter ki bir şeylerle uğraşsın, istedik. Geçen yıldan beri resimlerini toplamaya başladım. Yarışma kazanmasıyla Deniz daha çok dikkat çekti."

Sergide, "Çocuk Gözüyle Barış" adlı resim yarışmasında kendi yaş grubunda ikincilik ödülü de alan Deniz Köse'nin kara kalem, pastel boya, guaj boya ile kolajlardan hazırladığı 50 eser yer alıyor.

Sanat danışmanlığını Zeki Kar'ın üstlendiği sergi, 3 Nisan'a kadar görülebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :