Osmanlı sürgünü belgesel oldu

Osmanlı sürgünü belgesel oldu

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Kerime Senyücel'in üstlendiği "Bilun-Sürgünün Son Tanığı" adlı belgesel, 15 Mart'ta TRT Belgesel kanalında izleyiciyle buluşacak

İSTANBUL (AA) - Osmanlı Hanedanı'nın sürgünü, Sultan 1. Abdülmecid'in torunu Bilun Alpan'ın tanıklığında hazırlanan belgeselde anlatılacak.

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Kerime Senyücel'in üstlendiği "Bilun-Sürgünün Son Tanığı" adlı belgesel, 15 Mart'ta TRT Belgesel kanalında izleyiciyle buluşacak.

Belgeselde, henüz 6 yaşındayken hilafet ve saltanatın kaldırılmasıyla sürgün edilen Sultan 1. Abdülmecid'in torunu Bilun Alpan'ın hayatından kesitler yer alıyor.

Sürgünde yaşayan Osmanlı Hanedanı'nın diğer mensuplarının da yaşamını anlatan yapımda, belgeselin danışmanlarından Orhan Osmanoğlu, büyük dedesi Sultan 2. Abdülhamid'in oğlu Mehmed Selim Efendi'yi canlandırıyor.

Tek bölümlük 54 dakika süren belgeselin müziklerinde "Yeni Türkü" grubunun solisti Derya Köroğlu'nun imzası bulunuyor.

Sürgünü yaşayanlar arasında şu an hayatta olan son hanedan üyesi, 99 yaşındaki Bilun Alpan'ın yaşam hikayesi ise şöyle:

"Alpan'ın ailesi sürgünden sonra önce Avrupa'ya gider. Sonra tüm hayatlarını geçirdikleri Ortadoğu'ya geri dönerler. Önce Filistin'e daha sonra Lübnan'a geçen hanedanın kadınları 1952, erkekleri ise 1974'te affedilir ve yurda dönmelerine izin verilir. Bilun Alpan 1989'da yerleşmek amacıyla Türkiye'ye geldiğinde, Beyrut'taki evinin iç savaşta yağmalandığını öğrenir. Türkiye'de de hayal kırıklığına uğrayınca bundan sonra asla evinden ayrılmak istemez."

"Osmanoğlu'nun Sürgünü" adlı belgeselin tamamlayıcısı olan belgeselin çekimleri Beyrut'un yanı sıra İstanbul'da Yıldız Sarayı ve Sirkeci Garı'nda gerçekleşti.

"Bilun-Sürgünün Son Tanığı" belgeselinin tekrarı, TRT Belgesel kanalında 19 Mart'ta izlenebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :