Osmanlı çarşılarında "bayram hareketliliği" başladı

Osmanlı çarşılarında "bayram hareketliliği" başladı

Osmanlı'dan günümüze gelen tarihi Alipaşa, Bedesten, Selimiye arastası çarşılarında Ramazan Bayramı öncesinde hareketlilik arttı- Çocuklar, gençler, nişanlılar ve aileler için yeni kıyafetler, hediyelik eşya, tatlılar ve şekerlemelerin alındığı çarşılarda

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala Osmanlı mirası tarihi Alipaşa, Eski Cami bedesteni, Selimiye arastası çarşıları, bayram alışverişi dolayısıyla canlandı.

Çocuklar, gençler, nişanlılar ve aileler için yeni kıyafetler, hediyelik eşya, tatlılar ve şekerlemelerin alındığı çarşılarda bayram bereketi yaşanıyor.

Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşılardaki doluluğun bayramın habercisi olduğunu söyledi.

Bayramlık kıyafetler ve hediyelik eşya almak için vatandaşların alışverişe çıktığını belirten Özyıldırım, "Tarihi çarşılar asırlardır bayram alışverişinde dolar taşar. Adettir ve bu bir gelenektir. Bayramla tarihi çarşı alışverişi birbiriyle örtüşen değerdir. Bayram yaklaşınca çarşılardaki doluluğun anlamı şudur; çocuklara, nişanlılara, anne babalara yeni bayramlık kıyafetler alınır. Önce çocuklardan başlanır tabii. Nişanlı, sözlü olan çiftlerin alışverişi daha kıymetlidir, özenlidir. Bayramlarda temiz, yeni giyinmek gelenektir, adettir. Bu kültür bizim bayrama verdiğimiz değerden gelir." diye konuştu.

- "Üçe beşe bakılmaz, vatandaşın yüzü gülsün"

Ramazan Bayramı öncesinde tarihi çarşılarda şekerleme ve tatlı dükkanlarında da hareketlilik yaşandığını anlatan Özyıldırım, tarihi çarşılarda 800 yıllık Ahilik geleneğinin devam ettirildiğini vurguladı.

Ahiliğin esnaf için önemli ve tarihi çarşılarda devam eden bir felsefe olduğunu aktaran Özyıldırım, şunları kaydetti:

"Bayramlar mutluluk, birlik beraberlik ve yeni heyecandır. Evlerde badanalar, temizlikler yapılır. Aileler çoluk çocuk alışverişe çıkar. Günümüzde bazı gelenekler azaldı ama tarihi çarşılardaki o alışveriş geleneği hiç değişmedi. Genelde bayramlarda küçük çaplı hediyeler çorap, mendil, eşarp, kravat, çocuklara oyuncak hediye edilir.

Ahilik kültüründen gelen adetimiz bu alışverişlerde esnaf tarafından devam ettiriliyor. Bayram alışverişini esnaf da çok önemser. Esnaf da bu alışverişi değerli bulur. Hem ticari anlamda hem de vatandaşla olan diyaloğu bayram alışverişinde artar. Esnaf, bayram alışverişinde dükkanındaki ürünlerini bollaştırır, ekibini çoğaltır. Fiyatları düşürür, özellikle gelen müşteriyi geri çevirmez. Üçe beşe bakılmaz, vatandaşın yüzü gülsün. Ahilik geleneği devam ettirilir. Ola ki bayram alışverişine gelen bir müşterinin parası yetmiyorsa, çıkışmıyorsa esnaf kesinlikle ona tereddüt etmeden veresiye verir ki bayramda ailesine, eşine, dostuna, çocuğuna mahcup olmasın. Tarihi çarşılardaki esnafımız bu alışverişlerde ürünün fiyatına bakmaz, vatandaşın alışverişini yapıp yapamadığına bakar."

- "Esnafımız ürünün fiyatını pek konu etmez"

Tarihi Alipaşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Saniş ise tüm Trakya'daki vatandaşların bayrama günler kala Edirne'deki tarih çarşılara alışverişe geldiğini ifade etti.

Bayram alışverişinin önemli ve özenle devam ettirilen bir gelenek olduğunu dile getiren Saniş, "Bayramlar mutluluktur ve insanların bu mutluluğu çarşılardaki alışverişten başlar. Vatandaşımız eşine, çocuğuna yeni kıyafetler almaya tarihi çarşılarımıza geldiğinde biz esnaf olarak her anlamda alışverişlerini yapmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Bayram alışverişinde veya normal bir alışverişte tarihi çarşılardaki esnafımız ürünün fiyatını pek konu etmez, vatandaşın işinin görülmesine bakar. Bu, Ahilik geleneğinden günümüze gelen bir anlayıştır, bizler de bunu devam ettiriyoruz." şeklinde konuştu.

Alipaşa Çarşısı esnafından Ahmet Tatlıses de tarihi çarşılardaki bayram hareketliliğinin kendisini hissettirdiğini söyledi.

Vatandaşın bayram heyecanı yaşadığını dile getiren Tatlıses, "Biz de müşterilerimize sadece tezgahımızı değil, gönlümüzü de açtık." dedi.

Silivri'den bayram alışverişi için Edirne'ye geldiğini anlatan Tugay Gezginci ise fiyatların herkesin alabileceği düzeyde olduğunu, bundan dolayı tarihi çarşıları tercih ettiklerini kaydetti.







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :