OSİAD Başkanı Kurt:

OSİAD Başkanı Kurt:

"Bankaların uyguladıkları faiz oranları çok yüksek"- "Üretimin olmadığı yerde bankalar da kendi varlıklarını sürdüremezler. Hepimiz aynı geminin yolcularıyız"

ANKARA (AA) - OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt, bankaların uyguladıkları faiz oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, "Üretimin olmadığı yerde bankalar da kendi varlıklarını sürdüremezler. Hepimiz aynı geminin yolcularıyız." ifadelerini kullandı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyelerine yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kredileri geri çağıran bankaların safı, milletimizin safı değildir. Tüm bankalarımızdan ülkemiz içinde bulunduğu birlik ruhuna göre davranmalarını bekliyoruz." ifadelerine destek vererek, işletme sahiplerinin, çalan her telefondan tedirginlik duyduğunu ve her kesimin, kredilerin geri çağrılması endişesi yaşadığını belirtti.

Bankaların uyguladıkları faiz oranlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Kurt, bankaların bütün firmalara karşı çok seçici değerlendirme yaptığını ve yüzde 16-22 faiz uyguladıklarını kaydetti. Kurt, finans sektörünün her firmayı riskli kategorisinde değerlendirdiğini belirterek, "Merkez Bankasının rakamlarına göre faiz oranlarının yüzde 14 ve altında olması gerekiyor. Ancak gelin görün ki bankalar şu an taban yüzde 16 faiz uyguluyor. Ayrıca bankalar kredi tahsis ederken verilen teminatın yüzde 100'üne yakın bir kredi çıkarıyorlardı, şimdi ise verilen teminatların yüzde 70'i oranında kredi tahsis ediyorlar. Finans sektörünün de kriz dönemlerde kardan fedakarlık ederek üretime destek olması gerektiğine inanıyoruz. Üretimin olmadığı yerde bankalar da kendi varlıklarını sürdüremezler. Hepimiz aynı geminin yolcularıyız." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :