"Orucu hızlı bozuyoruz ve yemeklere abanıyoruz"

"Orucu hızlı bozuyoruz ve yemeklere abanıyoruz"

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barutçu:- "Orucu çok hızlı bozuyoruz ve yemeklere birdenbire abanıyoruz. Bu da sindirim sistemimizi ve metabolizmamızı çok olumsuz etkiliyor. Daha önce hastalanmış hatta sağlıklı olan tü

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Barutçu, iftarda hızlı ve çok yemekten kaçınılmasını isteyerek, "Orucu çok hızlı bozuyoruz ve yemeklere birdenbire abanıyoruz. Bu da sindirim sistemimizi ve metabolizmamızı çok olumsuz etkiliyor. Daha önce hastalanmış hatta sağlıklı olan tüm bireylerin hızlı beslenmeden uzak durmaları gerekiyor." dedi.

Barutçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir nedenle hastalığı bulunan kişilere ramazan ayında oruç tutmadan önce doktorlarıyla görüşüp istişarede bulunmalarını önerdiklerini söyledi.

Özellikle kalp yetersizliği bulunan kişilere oruç tutmalarını pek önermediklerini ifade eden Barutçu, "Her doktor hastasını daha iyi bilir ve tanır. Kalp yetersizliği olan hastalar genel olarak idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorlar. Bunu kullanan hastaların oruç tutmaları çok iyi olmaz çünkü hastalarda yoğun sıvı kaybı meydana gelecektir." diye konuştu.

Bu yıl ramazan ayının sıcak havalara denk geldiği düşünüldüğünde, bu kişilerdeki etkinin daha geniş olacağını vurgulayan Barutçu, "Hastalarda bayılma ve şok gibi durumlar yaşanabilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalıkları bulunan, daha önce stent takılanlar daha geniş tedavi süreci yaşamış kişiler oruç tutabilirler ancak birtakım önlemler almalılar." ifadesini kullandı.

- Kalp krizi riski

Ramazan ayında özellikle acil servislere başvuruların hemen iftarın devamında yapıldığını anlatan Barutçu, şöyle devam etti:

"Hastalar oruç bozma sürecinde yemeğe çok hızlı başlıyorlar. Ramazan ayında daha çok kalp krizi sorunu ile karşılaşıyoruz. O nedenle her hasta grubu kendi doktoruyla görüşüp mutlaka birebir konuşup oruç tutma ya da tutmama konusunda bilgi alsınlar. Ramazan ayında iftar süresinde çok fazla, birdenbire ve hızlı yemek yememeye dikkat edilmeli. Özellikle daha önce belli rahatsızlıkları geçirmiş kişiler daha da dikkatli olmalı. Kişiler iftarda yavaş yavaş yemek yemeli, öncelikle hafif yiyecekleri tercih etmeliler. Bu süreçte kesinlikle sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmeli. Tabii özellikle sadece ramazan ayında değil normal hayatları boyunca da katı yağlardan, sakatatlardan, şerbetli tatlılardan, salam, sucuk, sosis gibi çok yoğun katkılı işlenmiş etlerden de uzak durulmalı."

- "Hızlı ve çok tüketimden kaçının"

Genel anlamda orucun kişiler tarafından çok hızlı şekilde bozulduğunu ve yine çok hızlı şekilde yemek tüketimine başlandığını dile getiren Barutçu, bu durumdan kaçınmak gerektiğini söyledi.

Barutçu, bu durumun bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Orucu çok hızlı bozuyoruz ve yemeklere birdenbire abanıyoruz. Bu da sindirim sistemimize ve metabolizmamızı çok olumsuz etkiliyor. Sağlıklı ve daha önce hastalanmış tüm bireylerin hızlı beslenmeden uzak durmaları gerekiyor. Karbonhidrat içeriği çok olan yiyeceklerden, şerbetli tatlılardan uzak durmamız gerekiyor. Genelde ay boyunca komposto ve sütlü tatlılar tercih edebiliriz. Yemek konusunda ise baklagiller günlük hayatta çok tavsiye ediliyor olmalarına rağmen ramazanda sindirimi güç olduğu için sakınılması gereken bir grup. Sahur vaktinde de kahvaltı şeklinde bir öğün seçilmeli, çok yoğun tüketimden kaçınılmalı."

"Çok yemek bizi çok tutar" anlayışının yanlış olduğunun Barutçu, "Sahurda yumurta tüketmek bizi uzun süre tok tutacak bir önlemdir. Yumurta, kan şekerinin uzun sürede yükselmesini sağlar. Bu da bizi daha uzun süre tok tutar. Protein değeri de yüksek olduğu için sahurda yumurta tüketimi bizim için yararlı olacaktır." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :