“Oruç bütün Müslümanlara farz kılındı”

“Oruç bütün Müslümanlara farz kılındı”

HİSDER’in son Cuma Sohbeti’nde Bakara Suresini tefsir eden Hidayet Şahin Hoca, orucun önemine değinerek “Oruç bütün Müslümanlara, bizden öncekilere gibi farz kılındı. Oruç tutarak sıhhat bulmalıyız” dedi.

Kısa adı HİSDER olan Hikmet, İlim ve Sanat Derneği, Cuma Sohbetleri’nin sezon kapanışını Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Tefsir Sohbeti ile yaptı.

Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda hafızlar Hasan Hüseyin Öncel ve Mehmet Çolak, İmam-ı Asım’ın Kıraat-ı Aşere usulüyle Kur’an-ı Kerim okudular. Tefsir Uzmanı Hidayet Şahin ise, Bakara Suresi’nin 282-286.’cı ayetlerini yorumladı.

Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ikinci ve 286 âyetten oluşup en uzun suresi olan Bakara Sûresi’nin, Müslümanları yakından ilgilendiren İslâm hukukunun ana konuları dahil sosyal, siyasal, ticari açıdan pek çok bilgiyi içinde barındırdığını ifade eden Hidayet Şahin Hoca, Bakara Sûresinin okunduğu evlerin kâbir azâbından kurtulacağı rivayet edildiğini hatırlatarak bu suresin son iki âyetinin önemine dikkati çekti. Bakara Sûresi’nin müminlerle başladığını ve Müslümanların özellikleri sıralandıktan sonra münafık ve kâfirlerin hususiyetlerinin anlatımıyla bittiğini dile getiren Şahin Hoca,  “Bakara suresinde faize, ribaya karşı ve dünyevileşmeye bir duruş sergileniyor. Ticari konularda takva ve güvenden ayrı olarak taraflar arasında, şahitler huzurunda yazışma önemseniyor. Şüphesiz Allahû Teâlâ’nın azâbı adalettir. Biz Müslümanlar olarak imânımızı Bakara’yla temizlemeliyiz” dedi.

ORUÇ TUTARAK SIHHAT BULMALIYIZ

Bakara’nın 183. Âyetinin mealini “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı, size de farz kılındı.” şeklinde okuyan Şahin Hoca, “Oruç tutarak sıhhat bulmalıyız” dedi. Ramazan ayının insanlık ve Müslümanlar için bir hidayet rehberi, hak ile bâtılı birbirinden ayıran ve doğru yolun gösterildiği Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirildiğini kaydeden Şahin Hoca, Allah’ı bu mübarek ayda yücelterek teşekkür etmemiz gerektiği üzerinde durdu. Ramazan ayını oruçlu geçirerek ve bol bol dua ederek namazla, niyazla güzel şekilde geçirmenin hikmetlerine de değinen Şahin Hoca, “Allah’ın davetine uyarak doğru yolu bu mübarek ayda bulanlardan olmamız için Allah’a karşı kulluk vazifemizi hakkıyla yerine getirmeliyiz” şeklinde yorum yaptı.

Bakara Sûresinin son iki âyetine de değinen Şahin Hoca, bu ayetleri çok okumamız gerektiği üzerinde durarak şu duayla sözlerine son verdi: “Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizin Mevlâmızsın.  Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”

HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ise, derneğin Cuma Sohbetleri’nin sezon kapanışını bu program ile yaptıklarını belirterek etkinliklere 24 Eylül’e kadar ara verdiklerini, Eylülde yeni konular ve konuklarla birlikte sürpriz programlar yapacaklarını söyledi.