Orgeneral Akar, görevine devam edecek

Orgeneral Akar, görevine devam edecek

Genelkurmay Başkanlığı görevini 18 Ağustos 2015'te Necdet Özel'den devralan Akar, bu görevi sürdürecek- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde darbeci askerlerin hedefinde olan Akar, tüm baskılara rağmen "sözde" bildiriye imza atmayı kabul etmedi- Orge

ANKARA (AA) - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Yüksek Askeri Şura'da alınan karara göre görevine devam edecek.

Genelkurmay Başkanlığı görevini 18 Ağustos 2015'te emekli Orgeneral Necdet Özel'den devralan Akar, bu görevi sürdürecek.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde darbeci askerlerin hedefinde olan Akar, darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından Genelkurmay Başkanlığında rehin alınmış ve helikopterle Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığına götürülmüştü.

Darbecilerin tüm baskılarına rağmen "sözde" darbe bildirisini imzalamayan Akar, kendisini FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le görüştürmek isteyen darbeci askerlerin teklifini de reddetmişti.

Orgeneral Akar, 16 Temmuz sabahı darbecilerin elinden kurtularak, tekrar görevinin başına dönmüştü.

Orgeneral Akar, müşteki sıfatıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede, "Özellikle Güneydoğu'da bölücü terör örgütüne yönelik emniyet, valilikler, siyaset kurumu, adalet teşkilatı, istihbarat ve silahlı kuvvetler hepsi mükemmel bir koordinasyonla büyük bir titizlikle başarılı sonuçlar elde etmekteyken Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yönelik tertiplenen bu alçak darbe teşebbüsüyle tarihimize kara bir leke sürülmüştür." ifadesini kullanmıştı.

- Akar'ın öz geçmişi

1952 yılında Kayseri'de doğan Orgeneral Hulusi Akar, 1972 yılında Kara Harp Okulundan ve 1973 yılında Piyade Okulundan mezun oldu. 1973-1980 yılları arasında Trakya hududunda, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Kıbrıs'ta tesis edilen ara bölgede ve Kara Harp Okulunda takım, bölük komutanlığı ve Bilgi İşlem Subaylığı görevlerinde bulundu. 1982 yılında Kara Harp Akademisinden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden, 1987 yılında ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Kolejinden mezun oldu.

- 18 Ağustos 2015'te Genelkurmay Başkanlığı görevini devraldı

Genelkurmay Başkanlığı da dahil olmak üzere çeşitli karargah ve birliklerde Harekat ve Eğitim Kısım Amirliği, İcra Subaylığı ve Şube Müdürlüğü görevlerini icra etti. Ayrıca, Kara Harp Akademisinde Öğretim Elemanlığı ve 1990-1993 yılları arasında İtalya'daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargahında İstihbarat Subaylığı görevlerinde bulundu.

Orgeneral Akar, 1993-1994 yıllarında Kara Kuvvetleri Özel Kalem Müdürlüğü ile Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, 1994-1997 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevlerini yerine getirildi. 1997-1998 yıllarında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulundu.

Akar, 1998'de tuğgeneralliğe terfi etti ve bu rütbede 1998-2000 yılları arasında Tunceli/Hozat'ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı, 2000-2002 yılları arasında İtalya'nın Napoli kentindeki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargahı Plan ve Prensipler Başkanlığı görevlerini yürüttü. Akar, 2002 yılında tümgeneralliğe terfi etti.

Tümgeneral rütbesiyle, 2002-2005 yılları arasında Kara Harp Okulu Komutanlığı, 2005-2007 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yapan Akar, 2007 yılında korgeneralliğe terfi etti.

Korgeneral rütbesiyle, 2007-2009 yılları arasında Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 2009-2011 yılları arasında 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti. 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay. 2. Başkanlığı, 2013-2015 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten Orgeneral Akar, 18 Ağustos 2015'te Genelkurmay Başkanlığı görevini Necdet Özel'den devraldı.

- Madalyaları

Genelkurmay Başkanlığı tarafından iç güvenlik harekatındaki başarılarından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile ödüllendirilen Orgeneral Akar, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ve Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyasıyla taltif edildi.

Orgeneral Akar, aynı zamanda Bosna-Hersek SFOR Harekatı NATO Madalyası ve Üstün Hizmet Madalyası, Kosova KFOR Harekatı NATO Madalyası, Kore Milli Güvenlik Liyakat Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Kazakistan Silahlı Kuvvetleri 20'nci Yıl Dönümü Madalyası ve Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Üstün Hizmet Madalyası, Azerbaycan Cumhuriyeti Askeri İşbirliği Alanında Üstün Hizmet Madalyası, Azerbaycan Serhat Muhafazasının 95'inci Yılı Kuruluş Madalyası ve Pakistan Nişan-ı İmtiyaz madalyasına sahip.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Boğaziçi Üniversitesinde çeşitli akademik programlara katılan Orgeneral Akar, evli ve iki çocuk babası.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :