Operada yeni sezona "Troya" damgası

Operada yeni sezona "Troya" damgası

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan: - "Yerli eser olarak yeni projelerimizin en önemlilerinden bir tanesi 'Troya'. 2018 Troya Yılı için bir opera hazırladık. Bale, opera hepsinin bir arada olduğu, 254 kişinin sahned

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, yeni sezonda bale ve operanın bir arada olduğu, 254 kişinin görev alacağı büyük bir sahne şovuyla Troya'yı seyirciyle buluşturacaklarını açıkladı.

Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, opera ve balede yeni sezona yönelik projelere ilişkin bilgi verdi.

Ulus'taki Opera Sahnesi'ne yönelik hummalı bir çalışmanın devam ettiğine işaret eden Karahan, "Ankara Devlet Opera ve Balesi binası neredeyse orijinaline döndürülüyor. Özel restoratörlerle çalışarak orijinale en yakın renkleri, boyaları ve yapıyı bulduk. Arka hinterlandına tadilat diyebiliriz ama salon ve ana bina kısmının aslında çok ciddi bir restorasyon olduğunu söyleyebilirim. Ankara Operasını inşallah 60 yıl önceki haliyle göreceksiniz. Ekimin başı veya ortası gibi perdelerimizi açacağız inşallah." ifadelerini kullandı.

Yeni sezondaki projeler hakkında bilgi veren Karahan, "Aspendos'ta Turandot'u yaptıktan sonra Ankara sahnesinde 12 yıl sonra eseri Ankara izleyicisiyle buluşturmayı düşünüyoruz. Çok heyecan verici. Turandot gerçekten Puccini'nin en önemli eseri." diye konuştu.

Turandot'un Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin prodüksiyonuyla 25. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde sahneleceğini ve kendisinin de daha önce İtalya'daki Arena Di Verona'da hayat verdiği Calaf rolüyle izleyiciyle buluşacağını anımsatan Karahan, Puccini'nin 3. perdede Liu'nun aryasını yazdıktan sonra vefat ettiğini ve eserin son 15 dakikasının Puccini'den kalan notlarla asistanı tarafından tamamlandığını anlattı.

Karahan, bu açıdan eserin çok duygusal bir yönünün bulunduğunu dile getirdi.

- Yeni sezon eserlerinden biri de "Damdaki Kemancı"

DOB Genel Müdürü Karahan, "Yeni sezonda ayrıca Ankara Operası'nda Damdaki Kemancı'yı düşünüyoruz. Bunun da seyircilerimizi çok heyecanlandıracağını düşünüyorum." diye konuştu.

Geçen seneden devam eden eserlerin de bulunacağını aktaran Karahan, "Bir de bu sene bir sürpriz operetim daha olacak. Onun şimdi ismini vermeyeceğim ama bu çok sürpriz olacak. Bütün izleyicilerimiz tarafından çok beğenileceğini, çok heyecan yaratacağını düşünüyorum." dedi.

- "Troya projemiz geliyor"

Geçen aylarda Türk bestecilerle bir araya geldiğini hatırlatan Karahan, yerli eser projelerine ilişkin de şunları kaydetti:

"Yerli eser olarak da yeni projelerimiz var. Bunların en önemlilerinden bir tanesi 'Troya'. 2018 Troya Yılı için biz bir opera hazırladık. Bu aslında epik opera. Bale, opera hepsinin bir arada olduğu çok büyük bir sahne şovundan, 254 kişinin sahnede görev alacağı bir eserden bahsediyoruz. Teknolojiyi de kullanacağız, yani sahne-dekor olarak '3D mapping' gibi bütün teknolojik olanaklardan da yararlanıp inanılmaz bir sahne şovuyla destekleyeceğimiz bir Troya projemiz geliyor. Bunu bütün dünyaya da tanıtmak ve göstermek istiyoruz."

- Yeni AKM'nin açılışında "Münir Operası" sürprizi

DOB Genel Müdürü Karahan, "Münir Nurettin Selçuk'un hayatını, aşklarını, yaşamını anlatan Münir Nurettin Selçuk'a adanmış, Münir Operası da orta vadedeki projelerimizden bir tanesi." açıklamasında bulundu.

Münir Nurettin Selçuk'un aslında bir tenor olduğuna ve bu yönüyle birçok eserinin aslında bir arya gibi olduğuna dikkati çeken Karahan, "Bu çalışmayı, müsaade ettiği takdirde çok değerli Timur (Selçuk) hocamızla beraber yürüteceğiz. Operanın son aryasının Dönülmez Akşamın Ufkundayız ile bittiğini bir düşünün. Yapmak istediğimiz şey, yerli, milli, kendi topraklarımızdan çıkan müziği üniversal formlarda harmanlayıp dünyaya göstermek, öğretmek." diye konuştu.

Murat Karahan, Münir Operası'nı İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışına düşündüklerini belirterek, "Yeni AKM binasını Münir Operası ile açmak gibi bir planımız, heyecanımız var, yetiştirebilirsek. Troya ise hemen kasım ayında Ankara'da sahnelenecek." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :