Opera ve balede dekorlar projeksiyon ile zenginleştirilecek

Opera ve balede dekorlar projeksiyon ile zenginleştirilecek

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Ada:- "Projeksiyon teknolojilerini kullanarak sahnelerimizde devrim niteliğinde bir yenilik başlatıyoruz. Bu teknikle çok fazla dekor olmadan gerekli her türlü sahneyi, bilgisayarda hazırlayıp, sahneye yansıtıyoruz" - "

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce, İzmir'deki pilot uygulamanın ardından Ankara, İstanbul, Mersin, Antalya ve Samsun'daki opera ve bale sahneleri projeksiyonlu ışık dekor sistemleriyle donatılacak. Sistem ile bilgisayarda hazırlanıp sahneye yansıtılacak dekorlarla, opera ve bale eserlerinin daha kolay sergilenmesi sağlanacak, atölye giderleri ve maliyeti düşürülecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sanat sezonun açıldığını hatırlatarak, illerin nüfusuna bakıldığında operaya ilginin giderek arttığını, yeni salon ve binalara ilişkin de ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Sanatseverlere daha iyi hizmet sunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ada, bu kapsamda özellikle teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Opera ve bale eserlerinin sahnelenmesinde dekor hazırlanma sürecinin oldukça uzun zaman aldığını ve maliyetininin yüksek olduğunu dile getiren Ada, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dekorların hazırlanması uzun süre alıyor. Atölyelerde eleman eksikliği nedeniyle sahne dekorlarının yapımını uzun zamanlara yaymak zorunda kalıyorduk. Projeksiyon teknolojilerini kullanarak sahnelerimizde devrim niteliğinde bir yenilik başlatıyoruz. Bu teknikle çok fazla dekor olmadan gerekli her türlü sahneyi, bilgisayarda hazırlayıp, sahneye yansıtıyoruz.

İlk olarak İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğümüzde projeksiyonla ışık dekor sistemlerini pilot olarak başlattık. Şimdi bunu yaygınlaştırıyoruz. Diğer 5 ilimizde de bu sistem olacak. Bunun ihalesini başlatıyoruz. Ankara, İstanbul, Mersin, Antalya ve Samsun'da da projeksiyonla ışık dekor sistemi kurulacak. Böylece, eski usul dekorları azaltacağız, atölyeler rahatlayacak, daha verimli hale gelecek. 5 tırla taşıdığımız dekorları bir kamyonla taşıyacağız, böylece maliyet azalacak.

Mesela karşınızda bir saray var, bir saniyede o orman olacak veya bir mağara. Böylece atölyelerin yükünü ve masrafları üçte bir oranında düşüreceğiz. İlerleyen süreçte bu maliyetler daha da azalacak. Gelişmiş ülkelerle rekabet edebileceğimiz yeni teknolojileri kullanabilen bir Türkiye olacağız."

- "Opera Otağı" için çalışmalar sürüyor

Ankara, Mersin ve Antalya'ya geçen yıl Steinway marka üç konser piyanosu aldıklarını bildiren Ada, Samsun operasına da il valiliğinin aynı marka piyano hediye ettiğini söyledi.

Bu piyanolar sayesinde İdil Biret gibi büyük isim ile konserler verebileceklerini aktaran Ada, bu yıl daha fazla konser yapmak istediklerini dile getirdi.

Ada, Ankara'daki Leyla Gencer Sahnesi'nin orkestra çukurunun büyütülmesi için de ihaleye girmek üzere olduklarını, böylece salonu yenileyeceklerini bildirdi.

"Opera Otağı" olarak adlandırılan mobil opera uygulamasını geliştirmek için de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Ada, otağlar sayesinde, kulisi, sahnesi, kaloriferi, kliması, fuayesi, tuvaletleri olan mobil salonların pek çok ilde vatandaşların hizmetine sunulacağını belirtti.

Ada, otağların, opera olmayan illerde yeni binalar yapılana kadar sanatseverlerin kültür hayatına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :