Onkoloji derneğinden uyarı: İnternet ve televizyon üzerinden satılan ürünlere dikkat

Onkoloji derneğinden uyarı: İnternet ve televizyon üzerinden satılan ürünlere dikkat

Türk Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İlker Tinay, kanser hastalarını internet ve televizyon üzerinden satılan şaşırtıcı ürünlere karşı uyardı.

Antalya'da düzenlenen 16. Üroonkoloji Kongresi'nde konuşan Türk Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İlker Tinay, internet ve televizyon üzerinden satılan şaşırtıcı ürünlere dikkat çekerek, kanser hastalarının bu tür tuzaklardan kaçınmaları gerektiğini belirtti. Tinay, kanser hastalarının genellikle travmatik bir süreç geçirdiğini ve bu nedenle umut arayışına girdiklerini ifade ederek, "Bugün için hiçbir besin, hiçbir yiyecek kanseri tedavi etmeye yaramıyor, kanserin ortaya çıkmasını da engellemiyor. Hastalar bu tuzaklara düşmesinler hem sağlık hem de maddi olarak zarar görüyorlar" dedi.

Kongre çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan 16. Üroonkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Güven Aslan, derneklerinin ürolojik kanserlerin teşhisinden tedavisine kadar en güvenilir ve doğru tedavi yöntemlerini öğrettiğini vurguladı. Aslan, genç meslektaşlarının kongrede seçkin konuşmacılar ve yurt dışından gelen meslektaşlarla buluşarak bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Kongrede konuşan Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Levent Türkeri, prostat kanseri tedavisinde genetik tanının önemine dikkat çekti. Aile öyküsünün prostat kanseri riskini artırdığını belirten Türkeri, aile bireylerinde meme veya prostat kanseri bulunan kişilerin erken yaşlardan itibaren düzenli kontroller yapmalarını önerdi.

Prostat kanseri hakkında bilgiler veren Türkeri, "Ailede bir ya da daha fazla bireyde erkekler için prostat kanseri ya da kadın bireylerde meme kanseri öyküsü varsa, o hastalarda 40 yaşından itibaren senede bir defa kontrolden geçmeleri önemlidir. Hiçbir şikayeti olmasa bile kontrolden geçmek önemlidir" dedi.

Beslenme konusunda uyarılarda bulunan Türk Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İlker Tinay, internet ve televizyon üzerinden satılan ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Tinay, kanser tedavisi gören hastaların düzgün beslenmesinin yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmalarını önerdi. Ayrıca, robotik cerrahi ve yeni nesil robotlar konusunda bilgi veren dernek başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, cerrahi alanındaki teknolojik gelişmeleri paylaştı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erman, "likit biyopsi" adı verilen kanda dolaşan tümör hücrelerinin hastaların tanı ve tedavisinde kullanılmasının üzerinde durdu. Ancak bu yöntemin henüz rutin kullanıma geçmediğini belirtti.

Kanser tedavisi gören hastalara yönelik önerilerde bulunan Türk Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İlker Tinay, "Bugün için hiçbir besin, hiçbir yiyecek kanseri tedavi etmeye yaramıyor, kanserin ortaya çıkmasını da engellemiyor. Hastalar bu tuzaklara düşmesinler. Hem sağlıklarından hem de maddi olarak zarar görüyorlar. Bir takım hastalar tamamen bu alternatif şeylere yöneliyorlar. Bunlardan kaçınmalı, hekimlerin önerileri doğrultusunda tedaviye devam edilmelidir" dedi. Tinay, kanser tedavisi gören hastaların düzgün beslenmesinin yanında, dışarı çıkıp yürüyüş yapmak ve yanına bir kültür fizik hareketlerinin eklenmesinin önemli olduğunu önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.