Ömür Boyu Takip Gerektiren Hastalık: Hemofilinin belirtileri

Ömür Boyu Takip Gerektiren Hastalık: Hemofilinin belirtileri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Uzman Görüşü: Hemofili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Işık Odaman Al, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Hemofilinin, kanda pıhtılaşma proteini olarak görev yapan faktör VIII ve faktör IX'un eksikliğiyle karakterize bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Işık Odaman Al, hastalığın kalıtsal olduğunu ve X'e bağlı çekinik olarak kalıtıldığını belirtti. Hastaların üçte birinin sünnet sonrası uzamış kanama şikayetiyle başvurduğunu ve hastalığın tanısının kan faktör seviyesine bakılarak konulduğunu açıkladı.

Hemofili A ve B'de klinik bulguların benzer olduğunu ifade eden Doç. Dr. Işık Odaman Al, hastalığın tanısında aile öyküsünün önemine değindi. Tedavinin eksik olan faktörlerin yerine konulmasıyla sağlandığını belirten uzman, günümüzde plazma kaynaklı ve rekombinant olarak üretilen faktör konsantrelerinin kullanıldığını söyledi. Ağır hemofili hastalarında koruyucu tedaviye ciddi kanamalar gelişmeden başlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Işık Odaman Al, hastaların ömür boyu takip edilmesi gerektiğini ve tedaviye uyumun önemli olduğunu vurguladı.

Tekrarlayan kanamaların uzun dönemde sakatlığa ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirten uzman, fiziksel aktivitenin önemine de dikkat çekti. Özellikle ergenlik döneminde tedaviye uyumun azaldığını ifade eden Doç. Dr. Işık Odaman Al, son yıllarda geliştirilen yeni tedavi yöntemlerinden bahsederek, hastaların ve ailelerinin bilgilendirilmesinin ve desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.

Ömür Boyu Takip Gerektiren Hastalık: Hemofilinin belirtileri

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.