"Ölüm Yolu"nda mobil rota

"Ölüm Yolu"nda mobil rota

Srebrenitsa'dan kaçanların ormandan geçerek Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı "ölüm yolunda" geleneksel olarak düzenlenen Barış Yürüyüşü'ne katılacaklar için mobil uygulama geliştirildi- Yürüyüşün başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki belirli yerler

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Savaşı sırasında en büyük soykırımlardan birinin yaşandığı Srebrenitsa'dan kaçanların ormandan geçerek Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı "Ölüm Yolu'nda" geleneksel olarak düzenlenen Marş Mira'ya (Barış Yürüyüşü) katılacaklar için mobil uygulama geliştirildi.

Bosna Herseklilerin yanı sıra dünyanın birçok yerinden her yıl binlerce kişinin katılımıyla yapılan yürüyüşün başlangıç noktası Nezuk kasabası ile bitiş noktası Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı arasındaki 100 kilometrelik zorlu dağ yolu güzergahını detaylı bir şekilde gösteren uygulama, bu yıl 13'üncü kez düzenlenecek Barış Yürüyüşü öncesinde katılımcıların kullanımına sunuldu.

Android ve IOS işletim sistemlerinden isteyenlerin "Mars Mira" anahtar kelimesini aratarak ulaşabilecekleri uygulama için kullanıcılar bir ücret ödemeyecek. İngilizce ve Boşnakça dil seçeneklerinin yer aldığı uygulamanın yürüyüşe katılanlara kolaylık sağlaması bekleniyor.

- Uygulamada, güzergahta savaş döneminde yaşanan olaylar hakkında bilgiler yer alıyor

Uygulamanın geliştiricisi Muhammed Durakovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir uygulama fikrinin uzun zamandır olduğunu belirterek, uygulamayı geliştirmek için gerekli maddi kaynağı sağlayamadıkları için projenin bugüne kadar sarktığını dile getirdi.

Barış Yürüyüşü katılımcılarına kolaylık sağlamayı ve bilgi aktarmayı amaçladıklarını kaydeden Durakovic, kullanıcıların uygulama aracılığıyla yürüyüşün başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki belirli yerlerde 1992-1995 arasında yaşananlara ilişkin bilgilere de kolayca ulaşabileceğini söyledi.

Durakovic, uygulamanın yürüyüşteki organizatör ve farklı gruplar arasındaki iletişime de imkan sağladığına dikkati çekti.

Barış Yürüyüşü kapsamında, Potoçari'ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcılar, üç gün boyunca yolda olacak. Daha önceden belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geceleyecek katılımcılara, "ölüm yolunu" kullanarak hayatta kalmayı başaranların anıları ra anlatılacak.

Yürüyüşe, Türkiye'den de çok sayıda katılım olması bekleniyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :