Ölüler Çetesi Çökertildi: Mirasçısız Mallarla 100 Milyon TL'lik Vurgun!
Mirasçısı olmayan kimsesizlerin gayrimenkullerini sahte evrak ve imzalarla satarak 100 milyon liralık vurgun yapan ve aralarında tapu memurunun da bulunduğu 8 kişilik "Ölüler Çetesi" Ankara'da düzenlenen operasyonla çökertildi.
Ankara'da akıl almaz bir dolandırıcılık şebekesi, Çubuk Tapu Müdürlüğü'nde görevli bir memurun dikkati sayesinde ifşa oldu. Öldükten sonra geride hiçbir mirasçısı olmayan ya da uzun süredir yurt dışında yaşayan kimselerin üzerindeki gayrimenkulleri hedef alan "Ölüler Çetesi", düzenledikleri sahte evrak ve imzalarla milyonlarca liralık vurgun yapıyordu.
Olay, Çubuk Tapu Müdürlüğü'nde görevli Ş.B.'nin, e-Devlet üzerinden yapılan bir tapu devir işleminde tuhaflık fark etmesiyle başladı. Ş.B., incelediği evrakların sahte olduğunu tespit ederek durumu yetkililere bildirdi.
Osmanlı Tapularından Günümüze Uzanan Dolandırıcılık Zinciri
Suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekipleri harekete geçti. Teknik ve fiziki takibin ardından çetenin çalışma yöntemi deşifre edildi.
Çetenin, Tapu Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan H.N.S. aracılığıyla içeriden bilgi aldığı belirlendi. H.N.S., tapu arşivinden özellikle Osmanlı döneminden kalan veya mirasçısı olmayan kimsesizler üzerindeki değerli taşınmazların bilgilerini tespit ediyordu. Bu bilgiler, müteahhit Y.O. ve emlakçı T.T.'den oluşan çete üyelerine aktarılıyor; sahte imza, mühür ve evraklar hazırlanıyordu. Hazırlanan bu sahte belgelerle sahipsiz tapular önce çete üyelerinin tanıdıklarının üzerine geçiriliyor, ardından piyasada satılarak 100 milyon liralık haksız kazanç elde ediliyordu. MASAK raporları da çetenin devasa para trafiğini doğruladı.
Suçüstü Yakalandılar: 8 Kişi Tutuklandı
Ekiplerin aralıksız takibi sonucu, aralarında müteahhit, tapu memuru ve emlakçıların da bulunduğu 8 çete üyesi, bazıları sahte evraklarla tapu müdürlüğünde işlem yaparken suçüstü yakalandı. Bu anlar güvenlik kameralarına da yansıdı.
Gözaltına alınan Y.O. (Müteahhit), H.N.S. (Tapu memuru), H.Y. (Emlakçı), M.K. (Esnaf), H.G., M.B. (Emlakçı), T.T. (Emlakçı) ve Y.İ.O. (Üniversite öğrencisi), Çubuk Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edildi. 8 çete üyesi, "resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve rüşvet" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak:
