OHAL kararı TBMM Genel Kurulunda

OHAL kararı TBMM Genel Kurulunda

HDP Adana Milletvekili Beştaş:- "Olağanüstü hal ilanının, temel demokratik hakları askıya alarak, Türkiye'yi zaman tüneline sokmak dışında bir işlevi olmayacak"

TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, olağanüstü hal ilanının, temel demokratik hakları askıya alarak, Türkiye'yi zaman tüneline sokmak dışında bir işlevi olmayacağını savundu.

TBMM Genel Kurulunda, 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde HDP Grubu adına söz alan Beştaş, toplumsal hafızanın, yakın tarihin ve Anayasa'nın olağanüstü hali öngördüğü sistemin ayrıntılı bir tartışmaya muhtaç olduğunu söyledi.

Beştaş, darbe girişimi karşısında toplumun karşı duruşunun çok değerli olduğunu, bunu en başta Meclis'in bilmesi gerektiğini dile getirdi.

Olağanüstü hal ilanına ihtiyaç olup olmadığının güçlü bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Beştaş, Türkiye'de OHAL'in 46 defa uzatıldığını ve Türkiye'nin 6 OHAL valisi ile tanıştığını ifade etti.

Beştaş, şöyle devam etti:

"Biz bunların canlı tanıkları, mağdurları ve tarafı olarak OHAL'in nasıl bir sistem olduğunu yakından bilerek konuşuyoruz. Yüz binlerce göç oldu. Anlamsız, sonuçsuz birçok yasak uygulandı.Türkiye'de faaliyet yürüten insan hakları kurumlarının verilerine göre bu dönemde yaklaşık 4 bin yerleşim yeri boşaltıldı, 3 milyonun üzerinde insan göçe zorlandı. Şu anda uygulanmak istenen OHAL ne getirecek yaşamımıza? Bunları bütün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının bilmeye hakkı var.

OHAL kanunu, aynen Anayasa gibi darbecilerin getirdiği bir kanundur. Biz darbeyle mücadele ederken, darbecilerin getirdiği kanuna sığınıyoruz, bu büyük bir ironidir."

Beştaş, kanlı darbe girişiminin süratle bastırıldığını, çok sayıda gözaltının olduğunu, Genelkurmay ve Hükümet açıklamalarına göre ülkenin bütününde kontrolün sağlandığını anımsatarak, olağanüstü hal ilanının temel demokratik hakları askıya alarak, Türkiye'yi zaman tüneline sokmak dışında bir işlevinin olmayacağını, olağanüstü hal ilanı ile Meclis'in devre dışı bırakıldığını öne sürdü.

Hükümetten, "sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyecek" yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlatan Beştaş, kanunun çok geniş yetkilere sahip olduğunu, bunu göz ardı edemeyeceklerini söyledi.

Liderlerler zirvesini öneren tek parti olduklarını dile getiren Beştaş, "Eş Genel Başkanlarımız, darbeye karşı partilerin ortak tutumuna dair liderlerin bir araya gelmesi yönünde çağrıları oldu ama maalesef Başbakan diğer siyasi partilerin liderleriyle bir araya gelse de çağrımız dikkate alınmadı. Şırnak, Nusaybin, Diyarbakır ya da diğer illerde yüzlerce insanı diri diri yakan, Roboski'de 34 köylüyü bombalatan ve her gün insanlığa karşı suçları işleyen darbeciler, sadece darbe yapmaktan yargılanamaz. Bu suçlar mutlaka yargı önüne gitmeli ve bu konuda en büyük teminatı da Hükümet vermelidir. Darbeyle hesaplaşmak, bir daha darbenin olmamasını istiyorsak, mutlaka bütün suçlarla hesaplaşılmalıdır." diye konuştu.

Darbeden çıkışın yol haritasının demokrasi olduğunu defalarca söylediklerini belirten Beştaş, tercihlerinin, demokrasiden ve demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduğunu, OHAL kararına "hayır" diyeceklerini söyledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :