Ödüllü kaval ustasının sanatını yaşatma mücadelesi

Ödüllü kaval ustasının sanatını yaşatma mücadelesi

UNESCO tarafından 2010 yılında "Türkiye'nin Yaşayan İnsan Hazineleri"nden biri seçilen Tokatlı kaval ustası Yaşar Güç, mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak için mücadele veriyor- Yaşar Güç:- "Ödüllü sanatçı olarak bu kültürün önemi ve kavalın öz çalgımız

TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Türkiye'nin 2010 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri"nden biri seçilen Tokatlı kaval ustası Yaşar Güç, mesleğini gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

Tokat'ın Niksar ilçesi 50. Yıl Mahallesi Kavalcı Sokak'taki 3 katlı evinin altında bulunan atölyesinde baba mesleği kaval ustalığını sürdüren Güç, bugüne kadar aldığı ödül ve teşekkür belgelerini de burada sergiliyor.

Yaşar Güç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaval ustalığının baba mesleği olduğunu söyledi.

Kavalcılık yapımının ailesinde 78 yıllık geçmişi bulunduğuna işaret eden Güç, "Bu mesleği babamın yanında ilkokuldan sonra 11 yaşında öğrendim. 50 yaşındayım, 39 yıldır kavalcılık mesleğini sürdürüyorum." dedi.

Kaval ustalığını uzun yıllardır yaptıktan sonra bu kültürün ne kadar önemli olduğunu, bu sanatın yaşaması gerektiğinin bilincine daha fazla vardığını vurgulayan Güç, elinden geldiğince sanatı yaşatmaya çalıştığını belirtti.

"Türkiye'nin Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülüne 2010 yılında layık görüldüğünü dile getiren Güç, şöyle devam etti:

"Kaval yapımını iki oğluma da öğrettim ama onlar kendi mesleklerini yapıyor. Ancak hobi olarak bu işi yaparlar. Ödüllü sanatçı olarak bu kültürün önemi ve kavalın öz çalgımız olduğunun, bu sanatın yaşaması gerektiğinin daha bilincine vardım. Kavallarımızı ülkemizdeki hemen her ile sanatçılarımıza gönderiyoruz. Ayrıca Türklerin yaşadığı Almanya, Hollanda, Fransa, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine de gönderiyorum. Niksar'a gelen turistler beni ziyaret ediyor. Ben de kaval hakkında bilgi veriyor, müziğimizi tanıtma fırsatı buluyorum."

Güç, kaval çeşitleri hakkında da bilgi vererek, "Dilli dilsiz, kısa uzun kaval var. Bir kavalın yapım süresi, türüne ve kullanılan ağaca göre değişir. Kaval uzadıkça daha zor yapılır. Kaval yapımında zerdali, gül, abanoz, erik gibi ağaçlar kullanılır ama genellikle güzel ses verdiği için erik ağacı tercih edilir. Kavalın ön yüzünde yedi, arka tarafında ise bir olmak üzere sekiz perde deliği bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :