Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

TİM Başkanı Büyükekşi:- "Ocak ayında ihracatımız atağa kalktı ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon dolar oldu"- "Moralimizi bozmak isteyenlere ihracatçımız dersini verdi. Ne diyoruz? Nota değil üretime bakın, Fitch'e değil

TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayında atağa kalkan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon dolara yükseldiğini belirterek, "Moralimizi bozmak isteyenlere ihracatçımız dersini verdi. Ne diyoruz? Nota değil üretime bakın, Fitch'e değil ihracata bakın." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, ocak ayı ihracat verilerine ilişkin Tekirdağ'da düzenlenen toplantıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre dünya ticaretinin 2016 yılının ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,1 daraldığını kaydetti.

Aynı dönemde ihracatta Rusya'nın yüzde 19,8, İngiltere'nin yüzde 11,5, Çin'in yüzde 7,2, ABD'nin ise yüzde 4 küçülme yaşadığı bilgisini veren Büyükekşi, "Ülkemiz ise 2016 yılında her şeye rağmen, diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koydu. İhracatımızda neredeyse yok denecek kadar az bir düşüş gördük." diye konuştu.

Büyükekşi, son dönemde Türk lirasında önemli ölçüde bir kayıp yaşandığını, ihracatçılar olarak döviz piyasasındaki yüksek oynaklıktan son derece rahatsız olduklarını dile getirdi.

Belirsizliklerin ortadan kalkmasının daha sağlıklı ilerlemelerini sağlayacak en önemli unsur olduğunu ifade eden Büyükekşi, TL'nin değer kaybının ihracatçılar için bir avantaj olarak düşünüldüğünü ama kendilerinin bunu kesinlikle kabul etmediğini ve döviz piyasasında öngörülebilirliğin öncelikleri olduğunu söyledi.

Büyükekşi, son dönemdeki kur artışlarında küresel dalganın etkisinde kalındığını belirterek, "Özellikle ABD seçimleri ile dolar tüm dünyada son zamanlardaki en yüksek seviyesini gördü. Bunun yanında S&P ve Moody's'in ülkemizin notunu düşürmesi, TL'nin değer kaybetmesinde bir diğer önemli etken oldu. Son olarak ise geçtiğimiz cuma, S&P görünümümüzü negatife çevirerek ileride yeni not indirimlerinin geleceğine işaret etti. Fitch ise kredi notumuzu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Genel kanaatimiz bu kararlarda politik sebeplerin öne çıkarıldığı yönünde." diye konuştu.

- "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması önümüzdeki günlerde yürürlüğe giriyor"

Türkiye'nin yıllık bazda en yüksek yabancı yatırımı 2007 yılında aldığına değinen Büyükekşi, "Ülkemize tam 19 milyar dolar giriş oldu. Türkiye'nin 2007 yılında yatırım yapılabilir notu da yoktu. O yüzden diyoruz ki; ülkemizin potansiyeli ortada. Temel göstergelerimiz iyi. Bu sebeple not indirimlerine rağmen, yatırım almaya devam edeceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin güçlü bir ekonomi sloganıyla yola çıktığından beri darbeler ve krizler bahane edilerek notunun kırıldığını aktaran Büyükekşi, ülke üzerinde oyunlar oynanmaya çalışıldığını ama kendilerinin buna hiçbir şekilde müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Büyükekşi, herkese ve her şeye inat, yerlisiyle yabancısıyla, yatırım, üretim ve ihracata devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta faizlerde kısmi bir artışa gittiğini anımsatan Büyükekşi, kurlarda istikrar sağlamak adına bu hamleyi önemli bulduklarını ve desteklediklerini ifade etti.

Büyükekşi, "Finansal istikrarın korunması da Türkiye ekonomisi için öncelikli maddelerden biri." dedi.

Gümrük Birliğinin Güncellenmesi müzakerelerinin en kısa zamanda sonuçlanmasını beklediklerini ifade eden Büyükekşi, "Hem dünya ticaretini hem de Türkiye'nin dış ticaretini etkileyecek Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması önümüzdeki günlerde yürürlüğe giriyor. Bizle birlikte 110 ülke tarafından imzalanacak bu anlaşmayla dünya ticaretinde gümrük işlemleri çok daha hızlı ve düşük maliyetli olacak. İhracatçılarımızın önü açılmış olacak. Biz serbest ticaretten yana olduğumuzu, ülkelerin kazan kazan stratejisiyle karşılıklı ticaretleri artırmalarından yana olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz." yorumunu yaptı.

Büyükekşi, şu an dünyada en çok konuşulan konulardan birinin Donald Trump'ın ABD'de başkanlığa seçilmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Trump'ın göreve gelir gelmez aldığı kararlar tüm dünyada eleştiriliyor. Örneğin Meksika sınırına duvar örme kararı... Biz bu duvar örme kararını kesinlikle kabul etmiyoruz. Çünkü biz bugün ülkeler arasında artık duvar örerek, kapı kapatarak ticaret yapılmayacağını biliyoruz. Ticarete konulan her engel, sadece engelin arkasında kalana değil, önünde durana da zarar veriyor. Artık zaman, kapıları kapama zamanı değil, kapıları açma zamanıdır. Ticaretin önündeki̇ duvarları yıkma zamanıdır. Bu duvarlar sadece ticarette yıkılmamalı, etnik ve dini farklılıklara bakış açısında da yıkılmalı. Trump'ın aldığı başka bir kararda bunu görüyoruz. 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişinin yasaklanması protesto ediliyor. Biz de buradan protesto ediyoruz. Daha dün 5 yaşındaki bir çocuk havaalanında güvenlik tehdidi gerekçesiyle kelepçelendi. Sadece Müslüman olduğu için... Biz bu tür uygulamaların kin ve nefreti artırmaktan, dünya barışını ve huzurunu zedelemekten başka bir işe yaramayacağını düşünüyoruz."

- "Rusya ve Irak pazarlarındaki kayıpları telafi etmeye başladık"

TİM Başkanı Büyükekşi, ocak ayında atağa kalkan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon dolar olduğunu belirterek, "Artık kimse bizim bileğimizi bükemez. Moralimizi bozmak isteyenlere ihracatçımız dersini verdi. Ne diyoruz? Nota değil üretime bakın, Fitch'e değil ihracata bakın." dedi.

Böylelikle son 12 aylık ihracatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 143,6 milyar dolar olduğu bilgisini veren Büyükekşi, ihracatın miktar bazında ise yüzde 21,2 artış gösterdiğini dile getirdi.

Büyükekşi, 2017 yılına ihracatın hem değer bazında, hem de miktar bazında artışla başlamasının kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi.

Ocak ayında en fazla ihracatı 2 milyar 69 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığına işaret eden Büyükekşi, "Bu sektörümüzün ihracatı ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37 arttı. Otomotiv sektörümüzü, 1 milyar 253 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 234 milyon dolarla da kimyevi maddeler sektörleri takip etti." diye konuştu.

Büyükekşi, ocak ayında en fazla ihracat artışının sanayi ürünlerinde yüzde 57 ile gemi ve yat sektöründe, tarım ürünlerinde ise yüzde 146 ile zeytin ve zeytinyağı sektöründe gerçekleştirildiğini ifade etti.

Ocak ayında 23 sektörün ihracatında artış, 4 sektörün ihracatında ise azalış gördüklerini anlatan Büyükekşi, 148 ülke ve bölgeye ihracatın arttığını, 82 ülke ve bölgeye olan ihracatın ise gerilediğini aktardı.

Büyükekşi, "En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye baktığımızda, Almanya'ya ihracatımız yüzde 4,1, İngiltere'ye yüzde 6,4, Irak'a yüzde 42,4, İtalya'ya yüzde 10, ABD'ye ise yüzde 13,6 arttı. En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında, en yüksek ihracat artışını yüzde 57 ile Rusya'yla yakaladık. Rusya'yı yüzde 42,4 ile Irak ve yüzde 37 ile Çin takip etti. Böylelikle, geçtiğimiz yıl Rusya ve Irak pazarlarında yaşadığımız kayıpları 2017 yılında telafi etmeye başlamış olduk." değerlendirmesinde bulundu.

- "AB'ye ihracat yüzde 12,8 artış gösterdi"

Büyükekşi, Türkiye'nin en önemli ticaret partneri olan Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatın ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artış gösterdiğini söyledi.

İhracatın aynı dönemde Orta Doğu'ya yüzde 15, Kuzey Amerika'ya yüzde 13, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 20, Afrika'ya ise binde 4 arttığı bilgisini veren Büyükekşi, ocak ayında 56 ilin ihracatında artış olduğunu bildirdi.

Büyükekşi, "En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimize gelince; ocak ayında bu illerimizden 2'sinde ihracat gerilerken, 8 ilimiz ihracatını artırdı. Ocak ayında Sakarya yüzde 267, Kocaeli yüzde 36, Bursa yüzde 31, Hatay yüzde 22, Gaziantep yüzde 16 oranında ihracatını yükseltti." diye konuştu.

İhracat açısından 4 yıl sonra bir ilk yaşandığını ve 2017 yılına yüzde 15 gibi önemli bir artışla başladıklarını anlatan Büyükekşi, "İhracatımızda tam 49 aydır bu seviyelerde bir artış oranı görmemiştik. 4 yıldan beri böyle bir artış yaşamamıştık. Ama biz aralık ayında, '2017 yılını atılım yılımız ilan edeceğiz' dedik ve bu başarıları öngördük. İnşallah bu yıl böyle de devam eder. Notumuzu indirenlerin yüzünü kara çıkarırız inşallah. Bu tahminlerimizin bir bir gerçekleşmeye başlaması hedeflerimize ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra Tekirdağ'da 2016 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren şirketlere plaket takdim edildi. Toplantı, aile fotoğrafı çekimi ve fabrika gezisi ile son buldu.

(Son)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :