Ocak ayı geçici dış ticaret verileri

Ocak ayı geçici dış ticaret verileri

KSO Başkanı Zeytinoğlu:- "İhracattaki artışlar üretim artışlarının işareti olduğundan memnuniyet verici buluyoruz ve önümüzdeki dönem dış ticaretimizdeki bu olumlu performansın devam edeceğini düşünüyoruz"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ihracattaki artışları, üretim artışlarının işareti olduğundan memnuniyet verici bulduklarını ve önümüzdeki dönem dış ticaretteki bu olumlu performansın devam edeceğini düşündüklerini belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ocak ayına ilişkin resmi olmayan geçici dış ticaret verilerini değerlendiren Zeytinoğlu, ocakta geçen yılın aynı ayına göre ihracatın yüzde 10,79 artarak 12 milyar 464 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.

İthalatın yüzde 38,01 artışla 21 milyar 518 milyon dolara ulaştığını ifade eden Zeytinoğlu, "İhracattaki artışlar üretim artışlarının işareti olduğundan memnuniyet verici buluyoruz ve önümüzdeki dönem dış ticaretimizdeki bu olumlu performansın devam edeceğini düşünüyoruz. Ocakta yüzde 108,5 artarak 9 milyar dolara yükselen dış ticaret açığımız endişe verici boyuta ulaştı. İthalatın 2013 yılından bu yana en yüksek ocak ayı gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. İthalat artışındaki bu hızlanmada, altın ithalatı ve petrol fiyatlarındaki artış etkili." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, yükselen ithalat ile artan dış ticaret açığının cari açığı da etkileyeceğini dile getirerek, bu konuda tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

Geçen ay en fazla ihracatın Almanya'ya yapıldığını aktaran Zeytinoğlu, bununla birlikte İngiltere, İtalya ve ABD ile ihracattaki artışları da olumlu bulduklarını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :