Obama’nın Guantanamo tutukevini kapatma planı

Obama’nın Guantanamo tutukevini kapatma planı

Senato’nun önde gelen Cumhuriyetçi Parti üyeleri Obama’nın planını “saçmalık” olarak nitelendirdi

WASHINGTON (AA) – ABD Senatosu’nda yer alan Cumhuriyetçi Parti’nin önemli isimleri, ABD Başkanı Barack Obama’nın dün açıkladığı Guantanamo tutukevini kapatma planını “saçma” bulduklarını, başka önerilere açık olduklarını ifade etti.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin de başkanı olan Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, Obama’nın dün açıkladığı cezaevini kapatma planını, Kongre’de düzenledikleri basın toplantısında eleştirdi.

Güney Carolina Senatörü Graham, Obama’nın planının “iyi bir fikir olmaktan öte” olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu öneriyi Senato'da ele almak ve dinlemek istiyorum çünkü bu saçmalık. Daha iyi bir fikri olan herkesin ortaya çıkmasını istiyorum. Şimdi Kongre’de Guantanamo’yu kapatmamız gerektiğine inananların bir planla ortaya çıkmaları zamanıdır. Demokrat meslektaşlarım eğer Başkan Obama’dan daha iyi bir fikriniz varsa önerinizi sunun. Cumhuriyetçi meslektaşlarım eğer daha iyi öneriniz varsa teklifinizi yapın.”

Senatör McCain de Obama’nın önerisini cezaevini kapatmaya yönelik spesifik bir plandan çok siyasi hamle olarak nitelendirdi.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde planı ele alacaklarını kaydeden McCain, “Şu aşamada sekiz sayfalık belge haricinde spesifik plana dair elimizde bir şey yok. Bu nedenle ABD Kongresi’nin ciddi bir davranış sergileyeceğine yönelik sezgim son derece zayıf” diye konuştu.

New Hampshire Senatörü Ayotte ise Obama’nın sunduğu teklifin gelecekteki potansiyel mahkumların nerelerde tutulacağını içermemesini eleştirdi.

- "Mahkum politikası yok, bu ulusumuz için tehlikelidir"

Her durumun farklı şekilde değerlendirilecek olmasının yönetim açısından iyi bir “politika” olmadığını ileri süren Ayotte, “Kesinlikle bir plan yok, mahkum politikası yok. Bu ulusumuz için tehlikelidir” ifadesini kullandı.

Küba’nın Guantanamo Körfezi’ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının ertesinde ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından kurulmuştu.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan ilk terör zanlıları, 11 Ocak 2002'de buraya getirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, 2008'deki başkanlık yarışında Guantanamo'nun kapatacağı sözünü vermişti ancak Cumhuriyetçi kanattan gelen itirazlar nedeniyle bunu henüz başaramadı.

Obama, dün de cezaevini “kesin olarak” kapatacak yeni bir plan sunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :