OAC Devlet Başkanı Touadera'dan soykırım açıklaması

OAC Devlet Başkanı Touadera'dan soykırım açıklaması

Touadera:- "Bangassou'da çatışan topluluklar neredeyse aynı soydan geliyor. Bir şiddet yaşanıyor ama bize göre soykırım kelimesi çok güçlü bir kelime"

CENEVRE (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Faustin Archange Touadera, ülkesinde yaşanan olayların şiddetten ibaret olduğunu belirterek, "Bize göre soykırım kelimesi çok güçlü bir kelime." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Touadera, ülkesine uygulanan silah ve silahla bağlantılı malzeme satışını yasaklayan ambargonun kaldırılmasını istedi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien'in "OAC'de soykırım olduğuna dair işaretler gördüğü" yönündeki açıklamasına da değinen Touadera, "Bangassou'da çatışan topluluklar neredeyse aynı soydan geliyor. Bir şiddet yaşanıyor ama bize göre soykırım kelimesi çok güçlü bir kelime. Geldiğimiz noktada soykırımdan konuşmak için çok erken. Etnik temizlik planı da yapılmadı. " ifadesini kullandı.

Touadera, OAC'deki BM Barış Gücüne (MINUSCA) bağlı askerlere yöneltilen cinsel istismar iddialarıyla ilgili bir soru üzerine de cinsel istismara uğrayan mağdurların haklarını savunmayı sürdüreceklerini söyledi.

Kurbanların tazminat talep ettiklerini belirten Touadera, BM ve BM üyesi ülkeleri, cinsel istismar suçlarına bulaşan askerler ile diğer kişilerin cezalandırılması için sorumluluk almaya çağırdı.

Paris savcısı, mart ayında Fransız askerlerinin OAC'de çocuklara cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla açılan soruşturmada takipsizlik verilmesini istemişti.

BM verilerine göre, dünyada insani durumunun en kötü olduğu ülkelerden biri olan OAC'de her iki kişiden biri yaşamak için yardım kuruluşlarına muhtaç.

OAC'de 2012'de Seleka silahlı grubunun, yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz baş göstermiş, Hristiyan anti-Balaka ile Seleka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. 2016'daki devlet başkanı seçiminin ardından siyasi kriz sona ermesine rağmen ülke, zaman zaman şiddet olaylarına sahne oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :