O gecede her hikmetli iş, belirlenip hükme bağlanır! Berat Kandili’nde okunması gereken dualar ve ibadetler

O gecede her hikmetli iş, belirlenip hükme bağlanır! Berat Kandili’nde okunması gereken dualar ve ibadetler

Şaban ayının 15’inci gecesi Berat kandili olarak ihya edilir. Geceyle ilgili ayet ve hadisleri sizler için derledik. İslam âleminin en fazla değer verdiği gecelerden biri olan Berat Kandil’inde okunması gereken dualar ve yapılması gereken ibadetler.

Mübarek 3 ayların ikincisi olan Şaban ayının 15’inci gecesi Berat Kandili olarak Müslümanlar tarafından karşılanır.

Bu önemli gecede İslam Alemi, yükümlülüklerden kurtulma anlamına gelen Berat Gecesi’nde kendisinin Allah tarafından bağışlanmasını talep eder.

BERAT NE ANLAMA GELİR?

Berat Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “İki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir.

KURTULMA ÜMİT EDİLİR

Şâban ayının on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

BERAT GECESİ İLE İLGİLİ AYET

Bazı âlim ve müfessirler Duhân sûresinin 3. ayetinin Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler. Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de âyetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır.

Cenab-ı Hak, rivayete göre Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor;

“Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.

Ayrıca; “O gecede her hikmetli iş, belirlenip hükme bağlanır.” (Duhan suresi ayet-4) ayetinin de bu geceyi işaret ettiği düşünülmektedir.

BERAT GECESİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ?

1- GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMAK

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in, Ramazan dışında en çok oruç tuttuğu ay, Şâban ayı idi.

2- BERAT DUASI

"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"

1. İstiğfar:

2. Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

3. Fatiha-i Şerife

4. Ayet'ül-Kürsî

5. Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)

7. İhlas Suresi

8. Felak Suresi

9. Nâs Suresi

10. "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.

11. Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir. (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed).

BERAT KANDİLİ'NDE YAPILACAKLAR

- Nafile namazı kılmak

- Kuran okumak

- Tövbe etmek

- Dua etmek

- Salavat getirmek

- Sadaka vermek

- Hamd etmek

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.