Nun Kitap-Kafe sohbetten kazanıyor

Nun Kitap-Kafe sohbetten kazanıyor

Yeni açılan Nun Kitap-Kafe’de kitapseverler çay eşliğinde yıpratmamak şartıyla istedikleri kitabı bedava okuyabiliyor, eğer kitaba sahip olmak istiyorlarsa satın alabiliyorlar.

Konya’nın ilk kitap kafesi Nun Kitap-Kafe, diğer kitapçılardan farklı olarak Konya’daki kültür çevrelerinin ve kitapseverlerin ücretsiz olarak kitap okuyabildiği modern bir kıraathane. Nun Kitap-Kafe iki arkadaşın yedi yıllık hayalinin ürünü. Tarih bölümü mezunu Bahattin Çatma ve halen SÜ Fizik bölümünde öğrenciliğini sürdüren Alptekin Saran’ın birlikte açtığı kitap-kafede hem çay içip hem de kitap okuyabiliyorsunuz. Yeni kitapları da parasız okuyabileceğiniz mekanda tek şart okuduğunuz kitapları yıpratmamak. Çünkü istenirse okunan kitaplar satın da alınabiliyor.


Çatma ve Saran, ‘Kitap-Kafe’ düşüncesinin üniversite yıllarında ortaya çıktığını söylüyor. Nun’a gelenlerin saatlerce ücretsiz kitap okuyabileceğini belirten Çatma kitapseverlerin yirmiye yakın dergiyi, üç ulusal gazeteyi ve gazetemiz Memleket’i de burada her gün okuma fırsatı bulduklarını söyledi. Kafenin imkansızlıklarla açıldığını dile getiren Çatma “Diğer işletmelerden farklı olarak ilk hedefimiz para kazanmak değildi, hayalimizi gerçekleştirmekti. Hem bu hayalimiz gerçekleşti hem de kafeye gelen erdemli insanlarla yaptığımız sohbetten kazanmaya başladık. İlk başlarda kafemize üniversite ve Konya kültür çevrelerinden arkadaşlarımız geliyordu. Kitap okumaya gelenlerin sayısından memnunuz. Buraya modern kıraathane de diyebiliriz. Kitap okumayı seven, bilgiyi kendine dert edinen tipler geliyor. Maddi kaygılarımız ön planda değil. Elbette kitap-kafenin varlığını idame ettirmesi için bu kaygıyı da gözetmeliyiz. Eğer burası kendi kendini çevirmezse zaten ayakta duramayız Ancak, hangi siyasi düşünceden olursa olsun, erdemli kişilerin kafemize gelip bir bardak da olsa çay yudumlamasını arzu ediyoruz.” dedi.


Önümüzdeki günlerde kafede bir çok kültürel etkinlik gerçekleştirmeyi düşündüklerini vurgulayan Çatma’yla yaptığımız sohbette “Eylül’den sonra etkinliklere ve seminerlere başlayacağız. 15 günde bir ünlü yazarları getirerek okurlarla sohbet etmelerini sağlayacağız. Ayrıca Ramazan ayında iftardan önce hocaların katılacağı bir sohbet düzenlemeyi düşünüyoruz. Geçtiğimiz Pazar akşamı Hakan Albayrak ile Şaban Abak’ın katıldığı sohbet de bunun bir ürünüydü” şeklinde konuştu.


“Konya’ya geldiğinde cebimde yirmi milyonum vardı” diyen Çatma, açtıkları kitap-kafenin insanları düşünmeye, okumaya, okuduklarını paylaşmaya yönlendirdiğini belirterek kitapseverleri kitap-kafeye davet etti. Murat Güzel-Caner Özcan-Memleket