NSU davası Berlin Büyükelçiliğinde tartışılacak

NSU davası Berlin Büyükelçiliğinde tartışılacak

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı NSU terör örgütü davasının beşinci yılı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğindeki panelde ele alınacak

BERLİN (AA) - Almanya’da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün Münih’te beşinci yılına giren davası, Berlin’de düzenlenecek panelde tartışılacak.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde 25 Mayıs Perşembe günü ''4 yıl sonunda NSU davası'' başlığıyla yapılacak panel, yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) başlayacak.

Panele konuşmacı olarak NSU davasının müdahil avukatlarından Serkan Alkan ve Seda Başay Yıldız’ın yanı sıra Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü İlker Duyan, oyun yazarı Tuğsal Moğul, NSU terör örgütünün ilk eyleminde hayatını kaybeden Enver Şimşek’in oğlu Abdulkerim Şimşek ve 2012 yılında Berlin’de kimliği belirlenemeyen bir saldırganın silahla açtığı ateş sonucu vefat eden Burak Bektaş’ın avukatı Onur Özata katılacak.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğince hazırlanan broşürlerde, panele tüm vatandaşların davetli oldukları belirtildi.

- Davanın geçmişi

Almanya'da, 2000-2007'de 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı yapmak ve 15 banka soygunu gerçekleştirmekle suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 6 Mayıs 2013'ten bu yana görülen davada, NSU terör örgütü üyesi olmak suçundan yargılanan Beate Zschaepe örgüt üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, NSU'nun hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Bunun yanında Ülkenin iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi ve bazı emniyet kurumlarında, aşırı sağcı gruplar içinde kullanılan muhbirlere ilişkin birçok belgenin 4 Kasım 2011'den sonra imha edildiğinin ortaya çıkması tepkilere yol açmıştı.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde beşinci yılına giren davada, bugüne kadar 364 duruşmada 300'ü aşkın tanık, uzman ve bilirkişi dinlendi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :